Autor: Lemmi Kann • 4. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Advokaat: süüst mittesõltuva vastutuse kohaldamiseks peab olema sõlmitud varalise vastutuse lepe

Varalise vastutuse kokkulepe annab tööandjale eelise, kuid toob kaasa ka kohustuse kokkulepe tasustada, märkis raamatupidaja.ee online-intervjuus advokaadibüroo Lepik & Luhaäär advokaat Triinu Hiob.

„Kuidas rakendada varalist vastutust autojuhtidel, sest vastutavad nemad ju veetava kauba, neile usaldatud auto ja kindlasti ka raha eest, mis neile kuludeks on kaasa antud?

Kas peame sõlmima varalise vastutuse lepingu ja selle eest ka tasu maksma, kui nõuame kahjude hüvitamist üksnes siis, kui töötaja tunnistab ennast süüdi (nt käitus kaubaga hooletult, mille tõttu läks alus ümber)?Või sobib töölepingusse kirjutada lause: Töötaja vastutab tema poolt süüliselt Tööandjale tekitatud materiaalse kahju eest vastavalt seadusele,” tundis raamatupidaja.ee lugeja huvi.Advokaat Triinu Hiob vastas küsimusele järgmiselt:

Kui soovite töötajalt nõuda kahjude hüvitamist ainult siis, kui ta on kahju tekkimises süüdi, siis ei ole vaja sõlmida varalise vastutuse kokkulepet. Varalise vastutuse kokkuleppe mõte on just süüst mittesõltuva vastutuse kohaldamine.Kui töötajaga varalise vastutuse kokkulepet ei sõlmita ja soovitakse nõuda kahju ainult süülise rikkumise korral, siis kohaldub automaatselt seaduse regulatsioon. Ka see võimaldab nõuda kahju hüvitamist, kuid arvestada tuleb, et täielikult vastutab töötaja ainult tahtliku rikkumise korral, hooletuse (ka raske hooletuse) puhul on vastutus reeglina piiratud.Seega, kui näiteks autojuht käib kaubaga hooletult ringi ja seetõttu tekib kahju, siis ta on selle eest vastutav, kuid vastutuse ulatus sõltub paljudest asjaoludest: kuidas töötajat oli instrueeritud, kas ta oli lihtsalt hooletu või raskelt hooletu, milline on töötaja töötasu, milline on olnud tema varasem töösuhe ja kui kaua see on kestnud, kas tööandja oleks saanud kauba kindlustada jne. Seega on vastutuse piir ebamäärane ning võimalik, et selle osas saavad pooled selgust alles kohtus.Varalise vastutuse kokkulepe annab selle eelise, et lepitakse kokku vastutuse ülempiiris ning selle ulatuses on töötaja rikkumise korral võimalik kahju nõuda. Samas, nagu öeldud ka küsimuses, tuleb kokkulepe tasustada, mistõttu ei pruugi tööandjal olla huvi kokkuleppe sõlmimiseks.Kui tööandja leiab, et seadusjärgne vastutus on piisav ja töötajalt nõutakse kahju hüvitamist ainult süü korral ning arvestades juhtumi ja töösuhte asjaolusid, siis on täiesti sobilik kirjutada töölepingusse küsimuses toodud lause viitega seadusele. Samas võib soovi korral jätta selle ka kirjutamata - seadus kohaldub ka automaatselt.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700