2009. majandusaasta aruanne esita internetis!

Kas töötajate arv Äriregistrile esitatavas majandusaasta aruandes on sama, mis Maksuameti aruandes olev sotsiaalmaksuga maksustavate töökohtade arv ja Statistikaameti poolt küsitav keskmine töötajate arv?

Just sellistest küsimustest alustas 2008. aastal Justiitsministeeriumi juures kokku kutsutud taksonoomia töögrupp. Selleks, et jõuda võimaluseni esitada ettevõtete majandusaasta aruandeid registrile elektrooniliselt, oli vaja alustada kogu süsteemi lahtivõtmist n-ö elementaarosakesteks. Selle töö käigus selgus, et riik küsib ettevõtjatelt mõnda numbrit korduvalt.

Pea 80% andmetest tuli esitada erinevatesse kohtadesse enam kui üks kord.
Alates 1. jaanuarist 2010 tuleb kõik äriühingute, MTÜde ja sihtasutuste aruanded Äriregistrile esitada elektrooniliselt. Äriregistri ettevõtjaportaal võimaldab aruande koostamist ja esitamist etteantud vormidega. Põhimõtteliselt on ettevõtte aruande esitamine edaspidi sarnane eraisiku tuludeklaratsiooni esitamisega Maksu- ja Tolliametile.

Varasemast lihtsamaks teeb selle asjaolu, et enam ei pea igaüks välja töötama oma aruande vormi ja üldse mõtlema sellele, kuidas aruanne välja peab nägema. Täites vastavad vormid Äriregistri ettevõtjaportaalis või importides need otse raamatupidamisprogrammist tekib automaat selt aruanne, mida on võimalik
elektrooniliselt allkirjastada ja esitada esitada, aga ka endale kasutamiseks
välja printida.

Ettevõtjaportaalis tekib kõigile juhatuse liikmetele, kes on Eesti kodanikud või Eesti elamisloaga, võimalus digitaalallkirja andmiseks. Kuigi e-panga ligipääs, valimised ja muud vahendid on juba aastaid olemas olnud, on nende kasutamine võimalik ka füüsiliselt ise kohale ilmudes. Aruannete esitamise puhul on tegemist esimese lahendusega, mis alates 2011. aastast muutub võimalikuks ainult elektroonilisel teel.

Allkirjastamise võimalusi on kaks:
kõik juhatuse liikmed allkirjastavad portaalis digitaalselt või allkirjastatakse
dokument paberil, skaneeritakse ning lisatakse pdf-failina.

Järgmisel aastal on registrile võimalik aruannet esitada ka paberkujul läbi notarite,
kuid 2011. aastal enam mitte. Seega loodame, et kõik juhatuse liikmed, kes veel ID-kaarti ei kasuta õpivad seda kiiresti tegema. Käesoleva aasta maikuus alustas
Kaubanduskoda ettevõtetele ja nende töötajatele suunatud koolitusi,
kuidas ID-kaarti kasutada ja digitaalselt dokumente allkirjastada.

Selline koolitus on läbi viidud juba 89 ettevõttes — BCS Koolitus tuleb vajadusel arvutiklassiga teie ettevõttesse kohale ja see on täiesti tasuta. Nüüd oleme peamiselt raamatupidajaid silmas pidades lisanud sellele koolitusele e-aruannete
esitamise mooduli.

Detsembris ja jaanuaris Kaubanduskojas toimuvad koolitused on juba osalejatega täidetud. Tasuta koolitused jätkuvad veebruaris ja märtsis.

Elektroonilise aruande esitamine toimub läbi ettevõtjaportaali:
https://ettevotjaportaal.rik.ee

Täpsemat informatsiooni raamatupidamistarkvara liidestamise kohta leiate:
http://xbrl.eesti.ee

Näidisaruannete avaldamine:
www.easb.ee

Tasuta koolitused koostöös Eesti Kaubandus-Tööstuskojaga:
www.koda.ee

Kui Sa tunned, et sooviksid üle korrata põhitõed ID–kaardi kasutamisel, saad seda teha veebikoolituse vormis:
http://www.mentorope.ee

Kuna majandusaasta aruanne esitatakse kuue kuu jooksul peale aruandeperioodi lõppu, loodame väga, et kõigil on piisavalt aega ennast muudatustega kurssi viia
ning vajadusel digitaalallkirjastamist õppida.

Artikkel ilmus Kaubandus-Tööstuskoja Teatajas.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Siim Raie

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

Uudised

Tööriistad