Autor: Lemmi Kann • 30. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Joogi- ja tekstiilitööstus jäid langusest puutumata

Tööstusettevõtete toodang oli 2009. aasta oktoobris 21% väiksem kui eelmise aasta oktoobris, languses olid kõik töötleva tööstuse harud peale joogi-, tekstiili- ja muude transpordivahendite tootmise, teatab statistikaamet.

Selle aasta eelnevatel kuudel püsis langus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 30% piires.

Et tööstustoodangu järsk langus algas eelmise aasta lõpus, parandab oktoobri toodangu näitajaid oluliselt ka võrdlus madalama võrdlusbaasiga kui aasta eelnevatel kuudel.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel jäi tööstustoodang oktoobris eelmise kuu tasemele nii tööstuses kokku kui ka töötlevas tööstuses. Jaanuarist aprillini vähenes tööstustoodang võrreldes eelmise kuuga igal kuul ligi 4%, alates maist oli muutus eelmise kuuga vahemikus -2%st 2%ni.

Töötleva tööstuse toodang vähenes oktoobris eelmise aasta sama kuuga võrreldes 22%. Vähenemist põhjustas jätkuvalt ebapiisav nõudlus nii sise- kui ka välisturul.

Toiduainete tootmises oli langus kõige väiksem (8%), seda mõjutas oluliselt toiduainete hinnalangus. Aasta algusest alates on märkimisväärselt vähenenud piima, jahu ja õli tootjahinnad. Rohkem kui 30% vähenes rõivaste, nahktoodete, keemiatoodete, ehitusmaterjali, metalli ja metalltoodete, elektriseadmete ning masinate ja seadmete tootmine. Üle 20% oli langus paberi-, mööbli- ja mootorsõidukite tootmises ning masinate ja seadmete remondis.

Elektrienergia tootmine vähenes oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes 33%, soojuse tootmine suurenes 17%. Elektritoodangu vähenemise põhjustas omatoodangu osaline asendamine elektri impordiga Leedust.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700