Pankroti algatamine kaob minevikku

Riigikogus teisele lugemisele tuleva ja aastavahetusel kehtima hakkava seadusemuudatuse kohaselt pankrotte enam ei algatata.

Võlgnikeks tohib kohustusi täitmata jätnud inimesi ja firmasid nimetada alles pärast pankroti väljakuulutamist. Praeguse seaduse kohaselt on võlgnik isik, kelle suhtes on pankrotimenetlus algatatud.

"Pankrotimenetluse algatamisest loobumine on kantud soovist vältida isiku märgistamist pankrotivõlgnikuna enne tegeliku pankroti väljakuulutamist. Selline märgistamine võib võlgniku jaoks kaasa tuua negatiivseid majanduslikke tagajärgi, seda eelkõige juhtudel, kui esitatakse põhjendamata pankrotiavaldus," põhjendas seaduseelnõu seletuskiri.

"Negatiivne tagajärg tuleneb ühiskonna tõrjuvast suhtumisest pankrotivõlgnikusse  – suure tõenäosusega katkeb enamik majandussuhteid ja enne pankrotiavaldust toimetulevalt tegutsenud isikul ei jäägi muud üle, kui minna pankrotti," lisas seletuskiri.

Mõiste „pankrotimenetluse algatamine“ asendatakse pankrotiseaduses neutraalsema terminiga „ajutise halduri nimetamine“. Väljendist „pankrotimenetluse algatamine“ soovitakse hoiduda, kuna see mõjub võlgnikule märgistavalt ning võib pahatahtlikult esitatud pankrotiavalduse korral tekitada talle märkimisväärset varalist kahju, mille hüvitamise nõuet – hoolimata vastava nõudeõiguse olemasolust – võlgnik üldjuhul ei suuda maksma panna.

Terminivahetus sisulisi ümberkorraldusi võlgniku pankroti väljakuulutamisse ei too, märkis seletuskiri samas, ajutise halduri ülesannete maht ja kohtu tegevus võlgniku maksevõime hindamisel jäävad samaks.

Lisaks kohustatakse ajutust haldurit määrama 20 päeva jooksul alates pankrotiavalduse esitamisest ja eelistungi pidamisest. 20päevase tähtaja sätestamine on tingitud asjaolust, et praktikas venitavad kohtud pankrotiavalduse läbivaatamisega ja pankrotimenetluse algatamisega, mis võib võlausaldajale kaasa tuua negatiivseid tagajärgi.

Praegu tuleb kohtul kiiresti tegutseda üksnes siis, kui pankrotiavalduse esitab võlgnik ise. Sel juhul pole vaja eelistungit pidada; kohtul tuleb ajutine haldur tuleb leida 10 päevaga.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Anne Oja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Merit Palk

Merit Palk on kaasaegne pilvetehnoloogias palgaprogramm, kus professionaalsed võimalused on ühendatud kasutamise lihtsusega. Teil pole vaja süveneda erinevate tasude ja maksude arvestamise nüanssidesse, kogu tarkus on programmis olemas ning tulemus alati 100% õige.

Valdkonna tööpakkumised

MERKO otsib raamatupidamise osakonda RAAMATUPIDAJAT

Merko Ehitus Eesti AS

18. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad