Autor: Lemmi Kann • 23. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: eksport kasvas septembris 16%

Statistikaameti esialgsetel andmetel kasvas eksport septembris võrreldes eelneva kuuga 16% ning aastane langustempo pidurdus 24%ni (augustis -28%).

Augustist olid suuremad enamiku kaubagruppide ekspordimahud. Septembris näitab eksport tavapäraselt kasvu võrreldes suvekuudega, samas ka meie olulisemate ekspordipartnerite majandusolukord on hakanud stabiliseeruma. Kuigi impordimaht oli selle aasta kuude võrdluses suurim, siis aastaga kukkus kaupade sissevedu veel kolmandiku võrra (kuine kasv oli 9%). Püsivhindades kahanes eksport 20% ja import 28%, sest ekspordi- ja impordihinnad on aastatagusega võrreldes jätkuvalt languses.

Tänu ekspordi parematele tulemustele vähenes kaubavahetuse bilansi puudujääk võrreldes augustiga ligi kolmandiku võrra ja ulatus 0,9 miljardi kroonini. Eelmise aasta septembrist oli defitsiit kolm korda väiksem. Aastataguse perioodiga võrreldes mõjutasid puudujäägi vähenemist enim transpordivahendid, millega selle aasta septembris kaubeldi juba ülejäägiga. Samuti langes oluliselt masinate ja seadmete bilansi negatiivne saldo.

Augustiga võrreldes oli kiireim kasv transpordivahendite väljaveol (34%), ligikaudu veerandi võrra suurenes puidu ja puittoodete, mineraalsete toodete ning valmistoidukaupade ja jookide eksport. Kümnendiku ulatuses kasvas kuuga masinate ja seadmete müük välisturgudele. Ka metallide ja metalltoodete eksport näitas kuises võrdluses väikest kasvu, kuid aastatagusest kõrgest võrdlusbaasist oli nende väljavedu ikkagi ligi poole madalam.

Impordi kuist kasvu tõid alla suurima osatähtsusega mineraalsed kütused, mille sissevedu oli olulisematest kaubagruppidest ainsana augustikuust mõnevõrra madalam. Samas metallide ja metalltoodete ning masinate ja seadmete import kasvas kuises võrdluses ligikaudu viiendiku võrra, kuid aastane langustempo ulatus endiselt ligi 50%ni.

Oktoobris kaubavahetuse langustrend aastases võrdluses jätkub, kuna eelmise aasta võrdlusbaas on veel viimast kuud kõrge. Samas on meie peamiste kaubanduspartnerite ootused majanduse stabiliseerumise suhtes neljandas kvartalis juba oluliselt tugevamad. Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt oktoobris küsitletud tööstusettevõtete juhtidest ligi kümnendik ootas eksporttellimuste suurenemist (septembris – 5%), kolmandik teatas tellimuste jäämisest tavapärasele tasemele ning 57%-l ettevõtetest oli eksport endiselt languses.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700