12. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtete vahel läheb jagamisele 2,1 mld krooni

Eesti ettevõtted saavad kuni 3. detsembrini taotleda Euroopa Liidu 7. raamprogrammi kaudu toetust teadusuuringuteks ja tootearenduseks, ühtekokku läheb seekordsel toetusvoorul jagamisele üle 2,1 miljardi krooni, teatas EAS.

EASi innovatsioonidivisjoni direktori Ilmar Pralla sõnul saab ka väike ettevõte sõltumata tegevusalast osaleda väga suurte toetussummadega projektides. „3. detsembril lõpebki taotluste vastuvõtmine väikestelt ja keskmise suurusega ettevõtetelt teadusuuringute tellimiseks ning tehnoloogia arenduseks,“ lausus Pralla.

„Finantseerimist leiavad perspektiivikad ideed, mis kannavad endas nii uudsust kui ka praktilist majanduslikku potentsiaali. Seni on 7. raamprogrammi raames rahastamisotsuse saanud 22 Eesti ettevõtetega seotud projekti rohkem kui 40 miljoni krooni ulatuses. Eestist esitatud taotlustest on rahastatud ligi viiendikku, millega Eesti on euroliidu uutest liikmesriikidest esikohal.“

Järgmisel teisipäeval, 17. novembril korraldab EAS tasuta infopäeva, kus Eesti ettevõtjaid õpetatakse Euroopa Liidu koostööprogrammidest raha taotlema. Lisainfot infopäeva kohta saab lugeda EASi veebilehelt www.eas.ee

3. detsembril lõpeb taotluste vastuvõtmine väikestelt ja keskmise suurusega ettevõtetelt. Programmi tingimuste kohaselt liigituvad väike- ja keskmise suurusega ettevõteteks paljud Eesti firmad, kuna töötajaid peab sel ettevõttel olema alla 250 ning aastakäive ei tohi ületada 50 miljonit eurot või bilansimaht 43 miljonit eurot.

Taotlusi hindab põhjalikult 3–7 vastava valdkonna eksperti. Projektis peab osalema vähemalt 3 sõltumatut ettevõtet vähemalt kolmelt erinevalt euroliidu liikmesmaalt ning vähemalt 2 teadus- ja arendustegevusele suunatud organisatsiooni. Viimaseks ei liigitu mitte ainult ülikoolid ja uurimisasutused, vaid ka teadus- ning arendustööga tegelevad ettevõtted. Võimalikke välispartnereid saab leida veebilehehttp://www.ncp-sme.net/ kaudu.

Rahastatakse teadusuuringuid ja tehnoloogia arendust, kuid lisaks ka toodete esitlusi, näiteks prototüüpide testimist. Projekti kestvus peaks üldjuhul olema 1-2 aastat. Toetussumma projekti kohta jääb vahemikku 7,8-23,5 miljonit krooni.

Autor: Lemmi Kann, Kristi Malmberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700