Autor: Lemmi Kann • 11. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: tulumaks - emapalk pluss töötasu

Küsimus:Emapalka saav ema tegi tööd teises firmas töövõtulepinguga. Teenitud tasult arvestati maha tulumaks. Kas ta saab tulu deklareerides selle tagasi või on maksuvaba miinimumi arvestus juba emapalga sees? Kui tööandjale esitada avaldus, et töövõtja on valinud selle firma maksuvaba miinimumi mahaarvajaks (ja ta saab emapalka) ja tööandja avalduse rahuldab - kas majandusaasta lõppedes tuleb maksta tulumaks riigile või on kõik seaduspärane (seejuures saadav töötasu jääb alla 2690 kr)?

Vastus: Maksuvaba tulu saab arvestada see isik, kellele nn emapalka saav isik on vastavasisulise avalduse esitanud. Kui kõnealune ema ei ole sellist avaldust kellelegi esitanud (sh ka mitte pensioniametile vanemahüvitisega seoses), on töövõtulepingu alusel makstava tasu väljamaksmisel maksuvaba tulu rakendamine põhjendatud eeldusel, et tasu saaja esitab töö tellijale maksuvaba tulu arvestamiseks avalduse.

Kui tulumaksu tasumise ajaks ei olnud avaldust esitatud, saab isik maksuvaba tulu osas teha tasaarvelduse tuludeklaratsiooni esitamisel, kui temale makstavalt vanemahüvitiselt seda juba ei arvestata.Olukord, kus nii vanemahüvitiselt kui töövõtulepingult arvestatakse samaaegselt maksuvaba tulu, ei ole lubatud. Seega peab vanemahüvitist saav isik tegema valiku, kui ta seda juba vanemahüvitise taotlemisel teinud ei ole. Vanemahüvitise taotlusel on maksuvaba tulu arvestamise tarbeks kast, kuhu märgitakse maksuvaba tulu arvestamiseks linnuke. Soovitame üle kontrollida pensioniametist.Vastas KPMG Baltics maksunõustaja Aidi Kallavus.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700