Autor: Lemmi Kann • 10. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: täistööaeg ja lisapuhkeaeg

Küsimus: Uue töölepinguseaduse § 43 lg 1 kohaselt eeldatakse, et töötaja töötab 40 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul (täistööaeg), kui tööandja ja töötaja ei ole kokku leppinud lühemas tööajas (osaline tööaeg). Kas see muudab midagi võrreldes eelneva seadusega?

Vastus: Sisuliselt ei ole täistööaja olemus varasemaga võrreldes muutunud. Teie viidatud paragrahvi teine lõige sätestab ka eelduse, et reeglina töötatakse 8 tundi päevas (võidakse küll kokku leppida ka lühemas ajas või tööaja summeeritud arvestusel kohaldada ka pikemat päeva). Seega peab endiselt paika normaaltööaja arvestus, mis novembris on 21x8=168.

Küsimus: Meile naases tööle 2-kuuse lapse ema.

1) kas meil on kohustus võimaldada talle ekstra puhkeaega (nn. imetamispausid)?2) meil on töölepinguga ettenähtud 6 tunnine tööpäev. Kas pausi pikkus sõltub ka sellest, et tööpäev on 2 tundi lühem? Kas töölepingu ümbertegemine 8tunniseks on sel juhul võimalik? Praegu tuleb välja, et tööaega peaaegu ei jäägi?

Vastus: Sellisele töötajale tuleb tõepoolest võimaldada lapse rinnaga toitmiseks lisavaheaegu (kuni lapse 1,5aastaseks saamiseni). Töötajal on õigus lisavaheajale iga 3 tunni tagant ja vaheaja kestus peab igal korral olema vähemalt 30 minutit. Teie juhtumil, kus tööpäeva pikkus on 6 tundi, tuleb võimaldada töötajale üks lisavaheaeg, järgmise kolme tunni möödudes on juba lõppenud ka tööpäev.

Töölepingut saab mistahes tingimuste, ka tööaja osas muuta ainult poolte kokkuleppel. Seega kui töötaja on nõus oma tööaja muutmisega, on see võimalik, kuid nõuda töötajalt pikemat tööaega ei saa.Vastas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700