9. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euribori langus kingib laenudelt miljardeid kroone

Tänu Euribori langusperioodile hoiavad erakliendid aasta lõikes raha kokku umbes 2,2 miljardit krooni ja ettevõtted ligikaudu 2 miljardit krooni, märkis Sampo Panga tegevjuht Aivar Rehe.

Kuue kuu Euribor kukkus reedel esmakordselt oma ajaloos ühest protsendist madalamale.

Rehe ütles üldistades, et kriisifaasis on Euribor langenud suhteliselt lühikese perioodiga üle 80 protsenti. Tema sõnul on ettevaatlikult majandavad pered selle säästu abil loonud endale varu hoiuste näol, mille väikest, aga stabiilset kasvu oleme selle aasta 9 kuu jooksul Eesti pangandusturul täheldanud.

"Hinnanguliselt aasta perioodis tähendab eraklientidele tervikuna raha kokkuhoidu umbes 2,2 miljardit krooni ja ettevõtetele ligikaudu 2 miljardit krooni," ütles Rehe.

Oodata järsku kerkimist

Rehe märkis, et on vähetõenäoline, et rekordmadalad intressimäärad kestavad igavesti. "Arvame, et kui Euroopa Keskpank intressimäärasid kergitama hakkab, siis peab ta seda tegema küllaltki järsult ja kiiresti, mis tähendab ka kiiresti tõusvat Euribori," arvas ta. "Tõstmisega alustatakse 2010. aasta keskel või jääb see hilisemaks," prognoosis ta.

Sampo soovitab laenajatel kaaluda europõhiste ujuva baasiga laenude fikseerimist enne intressimäärade kergitamise algust.

Swedbanki eluasemelaenude osakonna juhataja Anne Pärgma sõnul on kliendid, kelle lepingus on Euribori muutumise kuupäev sattunud praegusele ajale või kes on võtmast uut laenu, kindlasti väga rõõmsad, sest kuumakse on väiksem kui kunagi varem.

"Üldjuhul on lepingud sõlmitud 6 kuu Euriboriga, mis tähendab, et praegune Euribor kehtib järgmised 6 kuud," kommenteeris Pärgma võimalikke Euribori langusest tulenevaid mõjusid.

Kui palju see langus klientidel raha kokku hoida aitab, sõltub Pärgma sõnul siiski juba konkreetsest laenusummast. Swedbankis intressi fikseerida ei saa.

SEB sõnul sõltub intressi fikseerimine kliendi ootustest. "Pikaajalised intressid on kõrgemad. Näiteks viis aastat umbes 2,7 ja 10 aastat umbes 3,7 protsenti. Pikemaks kui viieks aastaks fikseerimist väga sageli ei pakutagi," tõdes pank.

Ka ettevõtted rõõmustavad

Ülimadal Euribori tase mõjub positiivselt 60 protsendile Tallinna Vee laenude põhisummast, märkis ettevõtte finantsdirektor Siiri Lahe.

Alates novembri lõpust on 60 protsenti ettevõtte laenudest muutuva intressimääraga, selgitas ta.

Lahe sõnul on langusest olulisem vastava kuulõpu Euribori tase. "Kõik meie laenulepingud põhinevad 6 kuu Euriboril. Madalam Euribor mõistagi kahandab intressikulu ettevõttele sel määral, mil ettevõte ei ole rakendanud riskimaanduse elemente, mis kaitsevad ettevõtet pikas perspektiivis ootamatute võimalike Euribori tõusude eest, kuid väga madala Euribori korral võivad tuua kaasa olukorra, kus ettevõte maksab intresse siiski määralt, mis riskimaan-dusinstrumentiga on valitud," märkis Lahe.

Näide

    * 720 000kroonise kodulaenu (Eesti keskmine kodulaenu suurus) teeninduskoormuse (annuiteetmakse) muutumise korral Intressi taseme muutused - 6 kuu Euribori liikumine 5,45% tasemelt 1%-le tähendab igakuist kokkuhoidu ligi 1500 krooni.

    * Laenu suurust mõjutab juba ka väike muutus.    * Neljapäeval oli Euribor 1,001, reedel 0,997.    * Näiteks 1 miljoni krooni suuruse ja 20 aastaks võetud eluasemelaenu korral tähendab see 33 krooni võitu igakuistes annuiteetmaksetes.

Allikas: Sampo Pank, SEB

Autor: Lemmi Kann, Kaisa Gabral

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700