6. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FIE-d aitasid oktoobris riigi maksukassat täita

Oktoobris laekus sotsiaalmaksu riigieelarvesse üheksandiku võrra enam kui septembrikuus. Rahandusministeeriumi andmeil mõjutasid maksulaekumist füüsilisest isikust ettevõtjad, kel saabus oktoobris maksude tasumise tähtaeg.

Möödunud kuul laekus sotsiaalmaksu riigikassase 2,22 miljardit krooni ehk 10,6% vähem kui eelmisel aastal. Kui arvestada, et septembris ulatus sotsiaalmaksu langusmiinus võrreldes aastataguse ajaga 17,5 protsendini (2,00 miljardit vs 2,42 miljardit krooni) ja viimati oli niivõrd madal maksulaekumise langus käesoleva aasta mais võib pealtnäha pidada seda sotsiaalmaksu kukkumise trendi lõppemiseks.

Paraku andsid siin aga oma panuse ministeeriumi andmeil hoopis füüsilisest isikust ettevõtjad, kel saabus 1. oktoobril tulumaksu ja sotsiaalmaksu makse tasumise tähtaeg.

 Füüsilisest isikust ettevõtjate panus on olnud sotsiaalmaksu laekumise sel aastal tõenäoliselt suurem kui aasta eest, kuna käesoleva aasta 1. jaanuarist tõusis ettevõtjate jaoks sotsiaalmaksu kvartaalse miinimummakse kohustus 2673 kroonilt 4307 kroonini (seoses sotsiaalmaksu miinimumkohustuse arvestamiseks oleva kuumäära tõusuga 2700 kroonilt 4350 kroonini kuus).

1.oktoobri seisuga oli end Äriregistris arvesse võtnud 23 406 füüsilisest isikust ettevõtjat. Sellest 44% oli oma tegevusalaks pannud põllumajanduse, metsapüügi ja kalapüügi. Populaarne sektor on FIEde hulgas veel ka veondus ja laondus (15% ettevõtjatest) ja 11% hulgi- ja jaekaubandus.

Rahandusministeerium annab sotsiaalmaksu laekumise langustrendi kommenteeris aga rahvale ka õrnu positiivseid noote öeldes, et palgatulu ning selle saajate arvu aastane vähenemine on oktoobris võrreldes septembriga aeglustunud.

Autor: Lemmi Kann, Raivo Sormunen

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700