Autor: Lemmi Kann • 29. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loodav riiklik kindlustusselts maandab ekspordiriske

Valitsus andis täna loa asutada riigi osalusega aktsiaselts KredEx Krediidikindlustus, mis aitab tagatiste pakkumisega ettevõtetel maandada ekspordiga seonduvaid riske ja annab võimaluse siseneda uutele turgudele.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri Juhan Partsi sõnul nõuab praegune olukord riigi sekkumist - turg ei toimi ja Eesti ettevõtete ekspordikindlustus on tema kinnitusel nõrk.

"Eesti majanduse elavdamiseks on hädavajalik ekspordi suurendamine. Uuring näitas, et senine kindlustusturg ei vasta eksportivate ettevõtete vajadustele ja nõudlus uue riikliku kindlustusseltsi järele on olemas," ütles Parts.

Globaalne finantskriis vähendas ministri sõnul oluliselt Eesti eksportijate võimalusi maandada krediidiriske, kuna seni Eestis tegutsenud rahvusvahelised kindlustusseltsid tõmbasid tegevusmahtusid oluliselt kokku ning hinnatase tõusis. "Uus krediidikindlustusselts on otseselt siinsete ettevõtete teenindamisele suunatud kindlustusandja, mis aitab tekkinud lünka täita," rääkis Parts.

Praegu pakub ettevõtetele riiklikke ekspordigarantiisid sihtasutus KredEx. Tulenevalt Euroopa Liidu kehtivatest riigiabi reeglitest saab KredEx momendil garanteerida eksporttehinguid peamiselt vaid kolmandatesse riikidesse, mis asuvad väljaspool ELi ja OECD riike. Uus selts saab pakkuda ekspordikindlustust ka ELi ja OECD riikide suunal.

Olemasolev ekspordigarantiide süsteem küll toimib, kuid ei täida ministeeriumi teatel eesmärki, kuna tehingute mahud on liigselt piiratud ja üksikute suurte riskide realiseerumine võib kaasa tuua garantiide pakkumise lõpetamise. Lisaks puudub võimalus operatiivselt reageerida turunõudluse muutustele, näiteks pakkuda garantiisid ELi riikides.

KredEx Krediidikindlustus loob võimalused nii lühiajaliste eksporditehingute tagamiseks Euroopa Liidu ja OECD riikide suunal kui pakub ka siseriiklikku krediidikindlustust. Viimasele kahele tootele riiklik tagatis ei laiene ja tegemist on ärilistest põhimõtetest lähtuva tegevusega, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Eraõigusliku krediidikindlustusseltsi KredEx Krediidikindlustuse aktsiatest kuulub kaks kolmandikku riigile ning kolmandik KredExile. Vajalikust aktsiakapitalist tuleb 200 miljonit krooni majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist ja sada miljonit KredExilt. Lisaks suurendatakse riiklike tagatiste reserve 200 miljoni krooniga Euroopa Regionaalarengu fondist.

Riigikogus vastuvõtmisel olevast ekspordi riikliku tagamise seadusest tulenevad muudatused, loodava seltsi suurendatud omakapital ning täiendava edasikindlustusandja deposiidi loomine võimaldavad sätestada eksporditagatiste piirmääraks kolm miljardit krooni senise ühe miljardi asemel. Ministeeriumi teatel avarduvad sellega võimalused ekspordi riiklikul tagamisel eeskätt suuremahulistele ning pika krediidiperioodiga tehingutele.

Kuni krediidikindlustusseltsile tegevusloa saamiseni väljastab tagatisi KredEx, seejärel suunatakse kogu ekspordialane tegevus krediidikindlustusseltsi.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700