27. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turustaja, kaitse end!

Tootja-tarnija ja turustaja koostöö lõppemisel võib turustaja jääda seadusekaitseta, kui pole sõlmitud turustuskoostöö tingimusi sätestav lepingut.

Kaupade liikumise ahelas on tähtsalt kohal tootja-tarnija ja turustaja koostöö, mille käigus turustaja ostab tarnijalt püsivalt tooteid, müüb neid kindlaks määratud territooriumil ning täidab samas tarnija toodete läbimüügi suurendamiseks ja klientide hoidmiseks/saamiseks turundusülesandeid.

Sellise koostöö lõppemine, eriti kui tegemist on eksklusiivse suhtega, toob tihti kaasa muret ja segadust mõlema poole jaoks. Hästi on siis, kui pooltel on sõlmitud turustuskoostöö tingimusi sätestav leping, kus on kirjas, kas turustaja saab koostöö lõppemise korral hüvitist tasuna turu ülesehitamise eest, kas turustajale hüvitatakse turu ülesehitamise kulud ja mis saab lõppemise korral turustaja laovarudest.

Mõnikord on turustuslepingus punktid olemas mõne küsimuse lahendamiseks, lahtiseks on jäänud teised. Kõige halvemal juhul on tarnija ja turustaja koostöö toimunud lihtsa suusõnalise kokkuleppe alusel ja suhete halvenemise korral on mõlemad nõutud, kuidas peaks suhte otsad kokku tõmbama ja kellel on lõppemisel mida õigus nõuda.

Eesti õiguses turustus(koostöö)lepingut eraldi lepinguliigina reguleeritud ei ole. Võlaõigusseaduses sätestatud agendisätted reguleerivad ainult tarnijale lepinguid vahendava agendi õigusi ja kohustusi. Turustaja erineb agendist selle poolest, et ta ei vahenda tarnijale toodete müügilepinguid, vaid ostab tarnijalt tooteid ja müüb neid oma riisikol tarnija määratud territooriumil. Kui agent saab oma tegevuse eest agenditasu protsendina vahendatud lepingutelt, siis turustajal on tasuks tarnijalt ostetavate toodete edasimüügiga teenitav tulu.

Turustajat ei saa pidada võlaõigusseaduse järgi agendiks ja nii on tema positsioon suhetes tarnijaga seaduses määratlemata. Nii palju kui ta lepingus on tarnijaga kokku leppinud endale lõpetamise puhuks õigusi, nii palju turustajal neid lõpetamise korral on. Kui ei ole midagi kokku lepitud, siis ei ole turustajal ka võimalik loota mingit hüvitist lõpetamise korral selle eest, et ta aitas tarnijal toodetele turgu ette valmistada.

Mõnes Euroopa riigis on agendisätteid analoogia korras kohaldatud turustuskoostöösuhtele selleks, et kaitsta turustajat talle lõpetamise korral tekkiva ebaõiglase olukorra eest. Eesti õiguses on agendi mõiste kitsas ja turustaja mahutamine selle alla võimatu. Nii ei jää turustajana tegutsevatel ettevõtjatel muud üle, kui tarnijatega koostööd alustades juba varakult muretseda selle pärast, kuidas saada leping, mis ei jäta koostöö lõppedes tühjade kätega.

Pärast on juba hilja ja turustaja peab pealt vaatama, kuidas tarnija jätkab tema abiga ülestöötatud turul uue turustajaga müügitegevust.

 

Autor: Lemmi Kann, Piret Luiga

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700