Autor: Lemmi Kann • 27. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaja Tamm: töökeskkonna riskianalüüs on ka kontoris kohustuslik

Kui ettevõtte kõik töötajad on kontoritöötajad, ei tähenda see, et ettevõtja on töökeskkonna riskianalüüsi koostamisest vabastatud ning töökeskkonnas ei ole tervist kahjustavaid ohutegureid, märkis tänases töötervishoiukulude maksustamise teemalises online-intervjuus Rimess OÜ maksukonsultant Kaja Tamm.

Tamm rõhutas, et töökeskkonna riskianalüüsi koostamine on kohustuslik kõigile tööandjatele,  nagu ka töötajate saatmine töötervishoiu arsti juurde. See kehtib ka juhul, kui firma kõik töötajad on pealtnäha ohutut tubast arvutitagust tööd tegevad inimesed.

Tamm loetles üles tööandjal olevad kohustused:1. Tööandja peab tegema töökeskkonna riskianalüüsi, millest selguvad (peaks selguma) ohutegurid, mis mõjutavad konkreetset töötajat töökeskkonnas2. Tööandja peab saatma töötaja töötervishoiu arsti juurde tööle asumise esimese kuu jooksul ning edaspidi juba töötervishoiuarsti näidatud ajavahemiku järel, kuid mitte harvem kui üks kord kolme aasta jooksul.

Kohustuse täitmine toob kokkuhoiu

Töökeskkonna riskianalüüs pole aga mitte ainult tüütuna tunduda võiv kohustus, vaid aitab kokku hoida ka erisoodustusmaksu pealt.Raamatupidaja.ee lugeja küsis, kas 5 töötajaga väikefirmal on õigus maksuvabalt soetada väike käsimassaažiaparaat. Küsimusest selgus, et töötervishoiu arsti juurde nende firmas töötajaid, kes kõik teevad kontoritööd, saadetud pole.„Kui töötervishoiuarst, arvestades töökeskkonna ohutegureid, määrab töötajatele massaaži ja tööandja sisekontrolli raames kehtestab ennetava tegevusena massaažiaparaadi soetamise, siis on soetatav aparaat ettevõtlusega seotud kulu," vastas Tamm.

Ta selgitas, et kuna konkreetse ettevõttes puudub nii riskianalüüs kui ka töötervishoiuarsti soovitus, ei ole võimalus tõendada, et käsimassaažiaparaadi soetamise näol on tegemist töölaadist tingitud töötervishoiuks vajaliku kuluga.

 "Seetõttu on tegemist erisoodustusega,” nentis Tamm.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700