Viivislaenude maht vähenes septembris

Eesti Panga teatel vähenes septembris üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude maht 111 miljoni krooni võrra ning moodustas kuu lõpus 6,4 protsenti pankade laenuportfellist.

Probleemsete laenude mahu stabiliseerumine viimastel kuudel viitab Eesti Panga hinnangul võimalusele, et praeguses majandustsüklis jäävad laenumaksmise raskused siiski väiksemaks suvel prognoositust.

Esialgse hinnangu kohaselt toimub viivislaenude mahu kiirem alanemine siiski alles järgmisel aastal ning lähikuudel on lisandumas jätkuvalt neid peresid ja ettevõtteid, kellele käib võetud laenukohustuste täitmine üle jõu.

Eelmise kuuga võrreldes oli septembris viivislaenude maht väiksem töötleva tööstuse ja kaubanduse sektoris tegutsevatel ettevõtetel. Samas jätkus portfelli halvenemine kinnisvara ja põllumajanduse sektoris.

Laenumakse raskused on endiselt suurimad ehitussektori ettevõtetel, kus probleemlaenude maht küündib 20 protsendini portfellist. Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud eluasemelaenude osakaal püsis septembris muutumatuna 4,2 protsendi tasemel.

Madal baasintressimäär on pakkunud laenuvõtjatele jätkuvalt tuge igakuiste laenumaksete tasumisel. Uute väljastatud laenude intressimäärad on püsinud eelmiste kuudega sarnasel tasemel. Ettevõtete pikaajaliste laenude ja eluasemelaenude keskmised intressimäärad olid septembris vastavalt 4,4 protsenti ja 3,5 protsenti.

Eesti eraisikutele ja ettevõtetele antud laenude ja liisingute kogumaht kahanes septembris eelnevate kuudega võrreldes vähem. Septembri lõpus ulatus laenu- ja liisingportfelli kogumaht 256 miljardi kroonini, mis on 1,3 miljardi krooni ehk 0,5 protsendi võrra väiksem augusti lõpu tasemest.

Laenumahu vähenemist pidurdasid osaliselt sesoonsed tegurid - septembris väljastati ligi 200 miljoni krooni mahus õppelaene, mida oli aasta tagusega võrreldes siiski viiendiku võrra vähem.

Üksikute suurte infrastruktuuriprojektide rahastamine suurendas ettevõtetele väljastatud uute pangalaenude mahtu - ettevõtluslaene lisandus 2,5 miljardi krooni väärtuses ehk üle 900 miljoni krooni võrra rohkem kui augustis.

Vaatamata majandusaktiivsuse vähenemisele on hoiuste kogumaht kogu käesoleva aasta jooksul püsinud samal tasemel. Eesti ettevõtete ja eraisikute hoiuste maht kasvas septembris 180 miljoni krooni võrra, ulatudes kuu lõpus 106 miljardi kroonini. Osaliselt on see seotud ebakindlusega majanduskeskkonna arengu suhtes, kuid tähtajaliste hoiuste osakaalu kasvu on toetanud ka kroonihoiuste suhteliselt soodne intressikeskkond.

Kolmandas kvartalis teenisid Eestis tegutsevad pangad 1,9 miljardit krooni kahjumit, mis oli vaid paari miljoni krooni võrra suurem eelmise kvartali kahjumist. Pankade negatiivseid tulemusi mõjutas eelkõige 2,5 miljardi kroonini ulatunud eraldised võimalike laenukahjumite katteks.

Arvestuslikult suurem allahindluste tase kolmandas kvartalis oli põhjustatud emapangas tehtud allahindluste kajastamisest tütarpanga bilansis. Arvestamata laenude suhtes tehtud allahindluseid, teenisid pangad ligi 600 miljonit krooni puhaskasumit.

Pankade suutlikkus võimalike laenukahjumitega toimetulekuks on püsinud hea. Pankade keskmine kapitali adekvaatsus alanes septembris tehtud suurte allahindluste tõttu 21,8 protsendilt 21,4 protsendile.

Pankade seas madalaim näitaja oli 14 protsenti, mis märgib siiski piisavat tugevusvaru 10-protsendilise miinimumnõude juures.

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Innovatiivne ja suurte võimalustega Microsoft Dynamics NAV

Keskmistele ja suurtele ettevõtetele mõeldud Dynamics NAV on Microsofti majandustarkvaradest globaalselt enim müüdud ja kiiremini arenev lahendus, mida on viimasel kümnendil jõuliselt arendatud.

Taavi Majandustarkvara

Taavi Majandustarkvara iseloomustab laialdane funktsionaalsus, integreeritavus ja hea klienditugi. TAAVI Majandustarkvara aitab ettevõttel luua tervikliku integreeritud infosüsteemi, mis käib pidevalt ajaga kaasas.

Valdkonna tööpakkumised

Maxima otsib FINANTSANALÜÜTIKUT

Maxima Eesti OÜ

22. detsember 2017

Taxify is looking for an ACCOUNTANT

Taxify OÜ

17. detsember 2017

Ramirent Shared Services AS is looking for a GENERAL LEDGER ACCOUNTANT

Ramirent Shared Services AS

11. detsember 2017

Uudised

Tööriistad