26. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Private equity edu saladus

Terminile Private equity (PE) investor ei leidu eesti keeles head vastet. Vahetevahel kasutatakse nende kohta mõistet erakapitalifirma. Kuna aga Eestis tegutsevaid private equity firmasid saab vaid ühe käe sõrmedel üles lugeda, siis jääksin inglisekeelse termini juurde. Laias laastus on tegemist investoriga, kes aktiivselt osaleb oma portfellis olevate firmade strateegilises juhtimises.

Ernst & Young on viimase viie aasta jooksul detailselt analüüsinud umbes 300 Euroopa suurima private equity omanduses oleva ettevõtte käekäiku. Uuringust selgus, et firmade tulemused olid tunduvalt paremad ajal, mil neid omasid private equity investorid.

Private equity investeeringu keskmiseks pikkuseks oli umbes 3,5 aastat, mille jooksul kasvas uuritud ettevõtete kasum keskmiselt 15% ja produktiivsus ehk kasum töötaja kohta 9% aastas. Võrreldavad ettevõtted, mis ei kuulu PE-le, nii heade tulemustega hiilata ei saa.

Peamised põhjused, miks private equity ärimudel maailmas nii edukaks on osutunud, on järgmised:

 §        62% PE investeeringutest on tehtud kindla eesmärgiga ostetud ettevõtteid kasvatada

§        enamus saavutatud kasumi kasvu on otseselt seotud konkreetsete muudatuste elluviimisega 

§        probleemseid investeeringuid restruktureeritakse õigeaegselt ja aktiivselt

Vahel kulub loodetud kasumi teenimiseks kauem aega. Nii selgus ka uuringust, et ettevõtteid, millest private equity 3,5 aasta jooksul ei ole väljunud, on 10%. Kui firma tootlikkus on oodatust väiksem, hoiab reeglina PE firmat enda omanduses keskmiselt kaks korda kauem ehk 7 aastat. Selle aja jooksul on võimalik firmas ümberkorraldusi teha nii, et loodetud müügihind ka lõpuks saavutatakse. Tihti tähendab see tippjuhtkonna väljavahetamist (43% firmadest) ja lisaraha investeerimist (36% firmadest). Võrdluseks olgu öeldud, et Eestis on suhteliselt haruldane tippjuhtkonna väljavahetamine, pigem tehakse siin restruktureerimise käigus lisainvesteeringuid.

Kuidas private equity ettevõtet arendab

Kui private equity ostab ettevõtte mõnelt suurelt korporatsioonilt, siis on firma müügi põhjuseks tihti halvad tulemused. Nimelt võib suurte ettevõtete puhul mõni üksus tahaplaanile jääda ning uue omaniku käe all palju paremaid tulemusi saavutada. Sellisel juhul on PE peamine eesmärk firma põhitegevuse parandamine. Sellist strateegiat kasutades suudab private equity kasumit kasvatada eelkõige kulusid vähendades.

Private equity investorid ostavad firmasid ka kasvatamise eesmärgil. Selliseid firmasid ostetakse peamiselt eraisikutelt. Sellise strateegia puhul on kasumi kasvatamise seisukohalt eriti tähtsal kohal omandamised ja käibe kasvatamine. Kasum töötaja kohta ehk produktiivsus on kasvanud selle strateegia puhul 13% aastas.

Kolmanda võimaliku strateegiana ostab private equity kokku mitmeid firmasid eesmärgiga neid liita. Ostes ja laienedes kasvatatakse kasumit kõige enam võrreldes teiste strateegiatega. Aastane kasumi kasv on selle strateegia korral 21%, millest 40% tuleb just nimelt  M&A (mergers and acquisitions) tegevusest.

Allolev tabel võrdleb erinevate strateegiate tulemusi. Nagu tabelist nähtub osteti 38% ehk enamus ettevõtteid põhitegevuse parandamise eesmärgil ning selle strateegia elluviimisel kasvas ka firmade väärtus private equity omanduses oleva aja jooksul kõige rohkem.

 

Huvitavad eesolevad aastad

Kuigi antud näitajad tõestavad suuresti private equity ärimudeli edukust, on 2008. aastal private equity väljumised ja müügihinnad langenud vastavalt 66% ja 75%. Käesolev aasta tuleb tõenäoliselt veelgi hullem. Arvestades investorite tootlikkuse ootusi, raha vajadust järgmisteks ostudeks ning private equity-le tüüpilist firmade hoidmisperioodi, tõotab 2010-2011 tulla väga huvitav aeg, sest tippajal 2006-2007 pööraselt kokkuostetud firmad on vaja kuidagi maha müüa.

IPO turg, mis keskmiselt moodustab 10-15% private equity väljumistest, on praegu veel välja surnud. Näiteks 2008. aastal ei toimunud Euroopas meie poolt uuritud firmade puhul ühtegi private equity IPO-ga väljumist. Samuti on korporatsioonid antud hetkel omandamistega äärmisel ettevaatlikud. Mõnevõrra üllatuslikult  on viimase kahe aasta jooksul kasvanud just private equity-te omavaheline tehingute arv, kasvades kogu väljumistest 75%-ni.

Käesoleval aastal on private equity-l tõenäoliselt suur surve vähendada ettevõtete arvu oma portfellis, et investoritele raha tagasi maksta ning fokusseerida uutele investeeringutele. Läbiviidud analüüs näitab, et private equity-d kaasavad ka enda struktuuridesse järjest rohkem kogenud spetsiifiliste sektoripõhiste teadmistega partnereid.

Kokkuvõtteks võib väita, et kui private equity investorid jätkavad edukalt oma portfellis olevate firmade tegevuse parandamist ning leiavad praeguses raskes majandus- ja regulatiivses kliimas innovaatilisi lahendusi (näiteks strateegilised partnerlused ettevõtetega), siis ei ole kahtlust, et private equity ärimudel on jätkusuutlik.

Ettevõtlusblog E&Y

Autor: Lemmi Kann, Robert Vahur

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700