23. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarkvaramüüja: tingimused kehtestab programmi autor

Meie oleme HansaWorldi toodete edasimüüja ja lähtume oma tegevuses programmi autori poolt kehtestatud litsentsi- ja edasimüügi tingimustest, selgitas üks suuremaid edasimüüjaid Excellent Business Solutions Eesti tegevjuht Janno Oja.

„Andmebaasivõti on tarkvara tootja poolt välja töötatud vahend tarkvarapiraatluse vastu võitlemiseks ja võtmeid väljastab klientidele tarkvara autor,“ täpsustas Oja.

Tema sõnul tagab hooldusleping kliendile nendepoolse kasutajatoe ning lepingu sõlmimine on vabatahtlik. Arendusleping tagab kliendile tarkvara autori poolt loodud tarkvara uued versioonid üheks aastaks.Oja andmeil sõltub arenduslepingu tasu kasutatava paketi mahust ja moodustab 15 protsenti tarkvarapaketi hinnakirjajärgsest hinnast. „Oma klientidele vastu tulles oleme pakkunud kuni 25 protsenti soodustust arenduslepingu hinnast,“ lausus Oja ja lisas, et arenduslepingu aastased hinnad algavad 750 kroonist, millele lisandub käibemaks.„Tarkvara kasutuselevõtuga on klient aktsepteerinud litsentsilepingu tingimusi ja sellest tulenevalt on klient litsentsisaaja,“ selgitas Oja. „Litsentsileping on kõikidel klientidel programmiga kaasas programmi kataloogis failis Litsents.pdf.“Oja rõhutas, et kõik tarkvara kasutajad peavad tarkvara kasutamiseks omama litsentsi ehk kasutusõigust. „Vastasel juhul on tarkvara kasutamine ebaseaduslik,“ ütles Oja. „Kusjuures oluline on veel see, et tarkvara ja muude teoste puhul eeldatakse nende autoriõiguslikku kaitstust ning ka kasutaja puhul eeldatakse tema aktiivsust ja initsiatiivi kasutustingimuste väljaselgitamisel. Ehk kasutaja peaks alati mõtlema, kas ja mis tingimustel on tal õigus teost/tarkvara kasutada.“Oja kinnitusel on enamikel klientidest kehtiv arendusleping olemas või on neil kasutusel uuem programmiversioon. „Andmebaasivõtmete mitte pikendamine puudutab ainult 4.3 versioone, mille müük lõpetati 2005 aastal,“ lisas Oja.HansaWorld annab oma koduküljel teada, et tegu on kiiresti arenev majandustarkvara loojaga Euroopas. HansaWorldi tarkvara on paigaldatud rohkem kui 73 000 ettevõttesse 110 riigis ja tarkvaraprogrammid on tõlgitud 30 keelde. Grupis töötab üle 300 inimese kokku 23 kontoris. Igas riigis on kohalikud tootejuhid, kes teavad maa vajadusi ja kohaldavad tarkvara vastavalt nõudmistele. Eestis arendab HansaWorldi tooteid HansaWorld Estonia AS.

Autor: Lemmi Kann, Väinu Rozental

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700