Autor: Lemmi Kann • 22. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EK ettepanekud toovad ELi ettevõtjatele üle 40 miljardi euro kokkuhoidu

Täna avalikustas Euroopa  Komisjon ettepanekud ja meetmed, mis lubaksid ettevõtetel vähendada 2012. aastaks ELi õigusaktidega seotud halduskulusid 25%.

See tähendab, et ELi ettevõtete halduskulud, mis on seotud ELi 72 õigusakti ning nende ülevõtmis- ja rakendamismeetmetega ning mis ulatuvad ligi 123,8 miljardi euroni, võivad kahe järgneva aastaga kahaneda ligi 40,4 miljardi euro võrra.

Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso sõnul on komisjon bürokraatia vähendamiseks õigel teel. „Ettevõtjad säästavad juba praegu 7,6 miljardit aastas. Kui liikmesriigid ja Euroopa Parlament toetaksid komisjoni ettepanekuid täies ulatuses, võiks see summa kasvada 40 miljardi euroni,“ kinnitas ta.

Euroopa Komisjoni asepresident, ettevõtluse ja tööstuse volinik Günter Verheugen viitas, et esitletud meetmete pakett on poliitilise kohustuse ja tõsise töö tulemus.

„Komisjoni eesmärk on vältida tarbetut bürokraatiat. Oleme teinud kõik endast oleneva, et saavutada 25% eesmärk 2012. aastaks. Ma kutsun Euroopa Parlamenti ja liikmesriike üles võtma vastu kõik meie ülejäänud ettepanekud, et nende tõhus mõju Euroopa majandusele avalduks võimalikult kiiresti. See ei maksa midagi, kuid annab meie ettevõtjate, eelkõige väikeste ja keskmise suurusega ettevõtjate käsutusse 30,7 miljardit eurot,” selgitas ta.

Komisjoni ülevaade hõlmab nii tehtud edusamme kui ka 13 tähtsaima valdkonna halduskulude vähendamise kava. Juba kehtestatud, vastu võetud või kavandatud meetmed võimaldavad ELis tegutsevatel ettevõtetel säästa 7,6 miljardit eurot, kuid sellele lisanduks veel 30,7 miljardit eurot juhul, kui komisjoni ettepanekud leiavad toetust Euroopa Parlamendis ja Nõukogus.

Paralleelselt valmistatakse ette ka uut ettepanekut, mis tooks kaasa hinnanguliselt 2,1 miljardit eurot kokkuhoidu. Komisjoni sõnul on nüüd kaasseadusandjate kord tagada, et ettevõtjad tunneksid seda muutust ka konkreetsetes riikides.

Olulisimad ettepanekud esitati käibemaksu valdkonnas, et lihtsustada e-arvete kasutamist ning äriühinguõiguse valdkonnas, et vabastada mikroettevõtjad raamatupidamiskohustusest. Need ettepanekud tähendavad ettevõtjate jaoks kokkuhoidu vastavalt 18 ja 7 miljardi euro ulatuses.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700