Autor: Lemmi Kann • 21. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veermäe: kütus on maksupettusteks atraktiivne valdkond 

Maksu- ja Tolliamet on sel aastal kustutanud käibemaksukohustuslaste registrist 41 isikut, kes olid osalised kütusega seotud maksupettuses.

Maksuameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul teeb kütusevaldkonna teistest erinevaks asjaolu, et kaup on kiiresti realiseeritav ja väga atraktiivne - pettused toimuvad suurtes mahtudes ja lühikese aja jooksul.

Maksu- ja Tolliametis tutvustati täna olukorda kütuseturul ning MTA tegevusi ja kavandatavaid seadusandlikke meetmeid maksupettuste avastamiseks ja tõkestamiseks valdkonnas.

Veermäe rääkis, millise skeemi järgi pettused tavaliselt toime pannakse.

“Kütus soetatakse teisest liikmesriigist ühel kuul, realiseeritakse Eestis soetamisele järgneval kuul. Käibemaksuseaduse kohaselt tekib kirjeldatud juhul käibemaksu deklareerimise ja tasumise kohustus kolmandal kuul. Maksude tasumise tähtajaks on petturist äriühing aga oma tegevuse lõpetanud ja käibemaks jäetakse tahtlikult tasumata,” selgitas Veermäe.

Selleks, et pettusi ära hoida, teostab amet regulaarset kontrolli käibemaksu kohustuslaseks registreerimisel. 2009. aastal on maksuhaldur kustutanud käibemaksukohustuslaste registrist 41 isikut, kes olid osalised kütusega seotud maksupettuses. Tänavu 9 kuuga on amet käibemaksukohustuslaseks registreerimata jätnud kokku 458 ettevõtet, mis moodustab 32% registreerimiseelse ettevõtluse kontrolli läbinutest.

Hetkel kontrollitakse nelja suuremahulist pettuse skeemi, mille raames kontrollitakse kokku 12 ettevõtetet. Kontrolli eesmärgiks on tuvastada käibemaksupettuse ahela osalejad ja tegelikud kasusaajad. Maksu- ja Tolliamet on kütuse valdkonna kontrollidega aastatel 2007–2008 tuvastanud deklareerimata makse summas üle 250 miljoni krooni.

Lisaks ameti igapäevasele tööle maksupettuste ennetamisel ja tõkestamisel on  riigikogus esimese lugemise läbinud rahandusministeeriumi ja Õliühinguga koostöös välja töötatud ettepanekud maksupettuste ärahoidmiseks kütuse valdkonnas. Kavandatavateks meetmeteks on 0-% käibemaksumäära kehtestamine aktsiisilaosisestele tehingutele ning tagatise rakendamine riskifaktoriga ettevõtetele.

Kütuse valdkonnas toimuvate pettuste tõttu kaotab riik hinnanguliselt 325 miljonit krooni käibemaksu ja ligi 400 miljonit krooni aktsiisimaksu tulu aastas. Seetõttu peab maksuamet järelevalvet kütuseveo ja kütusekäitlejate üle üheks suuremaks prioriteediks.

Loe kütusega toime pandud pettustest veel Logistikauudised.ee artiklist "Kolmandik Lätist tulnud kütusest läks "vasakule".

Põhjalikuma ülevaate tollikontrolli kütuseoperatsioonidest leiab MTA kodulehelt: http://www.emta.ee/index.php?id=26496.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700