Autor: Lemmi Kann • 20. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurim hulk maksuvõlglasi endiselt jae- ja hulgi-kaubanduses

Selle aasta kolmandas kvartalis on maksuvõlg suurenenud ligi 500 miljoni krooni võrra, samas on maksuvõlglaste arv vähenenud 3000 võrra.

Oktoobri alguseks on deklareeritud ja maksuameti poolt määratud maksukohustusi kokku 73 miljardi krooni ulatuses, sellest tasumata on ligi kaks miljardit - sel aastal on maksuvõlga juurde tekkinud kahe miljardi krooni eest.

Aktiivses sissenõudmises on 2,9 protsenti käesoleva aasta maksunõuetest. 2009. aastal on aktiivse sissenõudmise tulemusel laekunud 1,3 miljardit krooni.

Maksu- ja Tolliameti maksuvõlgade sissenõudmise talituse juhataja Kerly Lillemetsa sõnul on jätkuvalt kõige enam probleeme jae- ja hulgikaubandusega tegelevatel ettevõtetel, jneile ärgnevad ehitus, töötlev tööstus ja kinnisvaraalane tegevus. 5700 jae- ja hulgikaubandusega tegeleval ettevõttel on maksuvõlg kokku 1,6 miljardit krooni ning 4000 ehitusettevõttel kokku miljard krooni.

Maksuvõlglasi on kolmanda kvartali lõpuks kokku 128 939, nendest 105 742 isikut ja 23 197 ettevõtet. Maksuvõla summa on kolmanda kvartali lõpuks 6,1 miljardit krooni. Sellest ühe miljardi moodustab pankrotis isikute maksuvõlg, 400 miljonit maksuvõlast on ajatatud ning 500 miljonit on surnud ja likvideeritud isikute maksevõlg.

Kehtiv ajatamise graafik on 1. oktoobri seisuga kokku üle 3000 isikul ja ettevõttel.

Lillemets lisas, et maksukohutuse tekkides saadab maksuamet selle kohta teavitava e-kirja.

"Samuti on alates 2009. aastast maksuvõlgade sissenõudjatel uued töövahendid. Uus elektrooniline võlahaldussüsteem võimaldab automatiseeritult teha tavatoiminguid ning reaalajas jälgida võlgnike käitumist", selgitas Lillemets.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700