15. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võla mahakandmine ei tähenda, et selle sissenõudmisega ei tegeldaks

Audiitor Toomas Villems ütles Äripäevale, et võlgade lootusetuks tunnistamine ja kulusse kandmine ei tähenda veel, et nende sissenõudmisega enam ei tegeldaks.

Äripäev küsis audiitori kommentaari ettevõtete raamatupidamises toimuva kohta seoses lootusetute maksuvõlgade mahakandmisega maksu- ja tolliametis.

Villems selgitas, et raamatupidamise toimkond on defineerinud, millised võlad tuleb liigitada lootusetuks, ent lähtuda saab ka juriidikast. Võlaõigusseaduse järgi tuleks kolme aasta tagused võlad aegumisega seoses maha kanda.

 "Kõik sõltub ka kliendi üldisest maksevõimest. Kui Krediidiinfo raportist on näha, et ettevõte on võlgu jäänud, võib arvata, et kolm kuni kuus kuud maksetähtajast üle läinud võlad on lootusetud. Sõltub ka, kas võlgnik vastab telefonidele ja e-kirjadele ning kas ta kasvõi jupikaupa maksab. Kui aga on möödunud juba kolm aastat, saab hakata juriidika taha pugema," sõnas Villems.

Võlgade mahakandmine ei tähenda aga, et nende sissenõudmisega enam ei tegeldaks, kinnitas audiitor. Kui hiljem siiski juhtub, et võlad kätte saadakse, kajastatakse need raamatupidamises tuluna.

Kui kiiresti tasumata arved kulusse kanda tuleks, määratakse ettevõtte sisekorraeeskirjades. Villems ütles, et ettevõtte bilanss ei tohiks lootusetuid võlgu sisaldada. Majandusaruande koostamiseks on aega kuus kuud ja kui arve laekumise tähtaeg oli jaanuaris, kuid juunikuuks pole makstud, tuleks seda aruande koostamisel arvestada ning summa kindlasti kuludesse kanda, selgitas ta.

Autor: Lemmi Kann, Anne Oja, Anne Oja, Äripäev

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700