Autor: Lemmi Kann • 13. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigieelarve kontrolli erikomisjon: maksuvõlgade sissenõudmine läheb efektiivsemaks

Riigikontrolli, maksu- ja tolliameti ja rahandusministeeriumi esindajad andsid täna Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjonile aru puudujääkidest maksuvõlgade sissenõudmisel.

Riigikontrolli hinnangul ei ole maksu- ja tolliameti töö võlgade sissenõudmisel olnud tõhus.

„Võla tekkele reageeritakse aeglaselt ja leebelt, toimingute järjepidevuses esineb viivitusi ning selle tõttu jääb riigil saamata sadu miljoneid kroone maksutulu aastas,” loetles erikomisjon puudujääke maksuameti tegevuses.Riigikontrolli  väitel ulatus maksuvõlglaste arv 2009. aasta juulis 261 tuhande isikuni ja maksuvõlg 8,8 miljardi kroonini.

Positiivseks hindas riigikontrolli erikomisjon riigikontrolli tegevust riigieelarve laekumistega seotud valdkondade käsitlemisel. Komisjon tõdes ka, et töö tõhustamiseks ja maksudevõlgade paremaks menetlemiseks on maksu- ja tolliamet käivitanud automaatse IT süsteemi, mis peaks maksunõuete käsitlemise ja maksuvõlgade sissenõudmise oluliselt lihtsamaks ja efektiivsemaks muutma.

Konkreetsed tulemused selguvad maksu- ja tolliameti esindajate sõnul lähemas tulevikus, kui süsteem on täielikult rakendunud, kuid nende hinnangul on maksuvõlgade sissenõudmine 2009. aastal võrreldes auditiperioodiga 2008. aastal juba paranenud. 

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni tänasel istungil osalesid rahandusministeeriumi kantsler Tea Varrak, rahandusministeeriumi finants-ja maksupoliitika asekantsler Veiko Tali, maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav, maksu- ja tolliameti tulude osakonna maksuvõlgade sissenõudmise talituse juhataja Kerly Lillemets, riigikontrolli peakontrolör Tarmo Olgo ja auditijuht Urmet Lee.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700