Autor: Lemmi Kann • 12. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport kukkus augustis ligi kolmandiku

Esialgsetel andmetel eksporditi 2009. aasta augustis Eestist kaupu jooksevhindades 7,8 miljardi krooni väärtuses ja imporditi Eestisse 9,3 miljardi krooni eest, teatas Statistikaamet.

Võrreldes eelmise aasta augustiga vähenes kaupade eksport 30% ehk 3,4 miljardit krooni ja import 31% ehk 4,1 miljardit krooni. Languse põhjus on osaliselt ka eelmise aasta kõrge võrdlusbaas.

Väliskaubanduse puudujääk oli augustis 1,5 miljardit krooni, mis on ligi kolmandiku väiksem kui eelmise aasta samal kuul. Väliskaubanduse puudujääk hakkas oluliselt vähenema selle aasta jaanuarist.Euroopa Liidu (EL 27) riikidesse eksporditi augustis Eestist kaupu 5,2 miljardi krooni eest, mis moodustas kaks kolmandikku Eesti koguekspordist. Eelmise aasta augustiga võrreldes vähenes eksport EL 27 riikidesse 2,4 miljardi krooni võrra ehk 31%. Ühendusevälistesse ehk nn kolmandatesse riikidesse eksporditi Eestist kaupu ligi 2,6 miljardi krooni väärtuses, mis on 28% vähem kui 2008. aasta augustis.Euroopa Liidu (EL 27) riikidest imporditi Eestisse augustis kaupu 7,2 miljardi krooni väärtuses, mis moodustas 77% Eesti koguimpordist. Eelmise aasta augustiga võrreldes vähenes import EL riikidest 3,4 miljardi krooni võrra ehk ligi kolmandiku. Väljastpoolt Euroopa Liitu imporditi Eestisse kaupu ligi 2,1 miljardi krooni eest ehk 26% vähem kui eelmise aasta augustis.Euroopa Liidu riikidega oli väliskaubanduse puudujääk 2 miljardit krooni (2008. aasta augustis 3 miljardit krooni). Samas kaubavahetuses kolmandate riikidega oli augustis väike ülejääk ehk kaupu eksporditi neisse riikidesse ligi 0,5 miljardi krooni eest enam kui sealt imporditi.Võrreldes 2009. aasta juuliga vähenes kaupade eksport 5% ning import 3%.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700