7. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulumaksuseaduse muudatus teeb elukaaslasest seotud isiku

Järgmisest aastast on oodata tulumaksuseaduse muudatusi, mille kohaselt loetakse elukaaslane seotud isikuks nagu praegu abikaasa. See muudatus on üks osa laiemast muudatusest, mille tulemusena loetakse seotud isikuks need isikud, kel on ühine majanduslik huvi sõltumata formaalsetest seostest. Kuna ka elukaaslaste puhul võib ühist majanduslikku huvi eeldada, lisatakse seotud isikute loetelusse ka elukaaslase mõiste.

Eelkirjeldatud muudatused leiame Rahandusministeeriumi poolt ettevalmistatud tulumaksuseaduse muutmise eelnõu esimesele kooskõlastusringile saadetud versioonist. Muudatus puudutab eelkõige siirdehinna maksustamist, sest see ei laiene erisoodustuste maksustamisele, kus töötaja ja abikaasa on võrdsustatud.

Seega puudutab muudatus juriidilise isiku tehinguid seotud isikutega ning samuti füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) tehinguid seotud isikutega. Nimelt kui Eesti juriidiline isik või FIE teeb turutingimustest erineva hinnaga tehinguid seotud isikuga, kelleks muutub ka elukaaslane ning elukaaslasega seotud muu isik (näiteks elukaaslasele kuuluv äriühing), siis on maksuhalduril õigus selliste tehingute väärtusi korrigeerida siirdehinna maksustamist puudutavate sätete alusel. Eelnõu seletuskirja järgi on muudatuse jõustudes eesmärk vältida maksupettusi, kus turuväärtusest erineva hinnaga tehtud omavaheliste tehingute kaudu üritatakse elukaaslaste kontrolli all olevate äriühingute kasumit maksuvabalt välja viia.

Lisaks mõjutab planeeritav muudatus füüsilise isiku väärtpaberitehinguid, mida ta teeb oma elukaaslasega või temaga seotud isikuga ning „maksuparadiisis“ asuva äriühingu üle kontrolli olemasolu hindamisel.

 Huvitav saab aga olema, kuidas peab maksuhaldur hakkama tuvastama elukaaslast ning millisel faktilisel alusel loetakse see seos tekkinuks ja lõppenuks. Kui eelkirjeldatud muudatus võetakse tulumaksuseaduses vastu, siis hakkab maksuameti halduspraktika ja kohtupraktika seda mõistet sisustama ning äkki on maksuhaldurilt oodata ka mõnda põnevat juhendit.

 Äripäeva seminar „Lõksud erisoodustustes, autohüvitises ja lähetuses“  toimub 14. oktoobril Radisson BLU konverentsikeskuses. Seminari kohta loe täpsemalt SIIT.

 

 

Autor: Lemmi Kann, Ranno Tingas,

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700