Autor: Lemmi Kann • 7. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: hinnad langevad veel

Viimastel kuudel on tarbijahindade aastane langus süvenenud ning see jätkub ka IV kvartalis, teatas rahandusministeerium.

Statistikaameti andmetel langesid tarbijahinnad eelmise aasta septembriga võrreldes 1,6 protsenti ning augustiga võrreldes 0,2 protsenti. Euroalal on tarbijahinnad aastaga langenud esialgse hinnangu kohaselt 0,3 protsenti.

 Viimastel kuudel on tarbijahindade aastane langus süvenenud ning see jätkub ka IV kvartalis. Languse peamiseks põhjuseks on toiduainete odavnemine ning aastataguse alkoholi- ja tubaka aktsiisimäärade tõstmise mõju vähenemine. Toidukorvi odavnemist on soodustanud kokkuostuhindade langus toorme madala hinnataseme tõttu välisturgudel. Teenuste aastane hinnatõus on järk-järgult pidurdunud palgakärbete ja nõrga majandusolukorra tõttu. Augustiga võrreldes toimus kerge tarbijahindade langus, mis oli tingitud lisaks toidule ka mootorikütuse ja majutusteenuste odavnemisest. Madalhooaja alguse tõttu on majutusasutuste täituvus langenud, mis ühtlasi kajastub ka madalamates hindades. Hinnatõusu võis täheldada riietuse ja jalatsite kaubagrupis, samuti kaugkütte osas. Kaugkütte hinnatõusu taga on maagaasi sisseostuhindade tõus. Ka lähikuudel võib oodata soojuse järk-järgulist kallinemist.  Maastrichti inflatsioonikriteeriumi hindamise aluseks olev 12 kuu keskmine harmoniseeritud tarbijahinnaindeks (THHI) aeglustus septembris hinnanguliselt 2,7 protsendini. Kolme madalaima positiivse inflatsiooniga EL liikmesriigi põhjal arvutatud kriteeriumi referentsväärtus ulatus septembris hinnanguliselt 1,8 protsendini. Inflatsioonikriteeriumi täitmine on tõenäoline käesoleva aasta oktoobris või novembris.  

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700