Tööturul on majandussurutise tõttu kõige enam kannatanud noored

Eesti tööturul on majandussurutise tõttu kõige enam kannatanud 15–24-aastased, kelle töötus kasvas 2009. aasta I kvartalis eelmise aasta sama ajavahemikuga võrreldes enam kui kolm korda, teatab Statistikaamet.

Eesti tööpuuduse suurenemise on põhjustanud eeskätt 15–24-aastaste töötuse järsk kasv, mis algas 2008. aasta II kvartalis ja võimendus 2009. aasta alguses. Kui 2008. aasta I kvartalis oli Euroopa Liidu riikides noorte töötuse määr keskmiselt kaks korda kõrgem kui Eestis, siis sealt alates hakkas Eestis noorte töötus järjekindlalt kasvama ja tegi läbi hüppelise suurenemise, küündides 2009. aasta I kvartalis 24,5%-ni.

Noorte töötuse järsu kasvu põhjustasid peale majandussurutise ka mitu teist olulist tegurit. Viimastel aastatel on tööturule tulnud järjest rohkem noori, kes sündisid laulva revolutsiooni perioodil.

Noorte tööjõus domineerivad arvuliselt mehed, kelle toob varem tööturule orienteeritus kutsehariduses õppimisele ja kõrgharidust omandavatest naistest lühem õpiaeg. Noormeeste töötuse määr (30,1%) oli 2009. aasta I kvartalis peagu kaks korda kõrgem kui neidudel (17,7%). Omaette küsimus on 15–24-aastaste noormeeste haridustase — põhiharidusega on neist vaid 36%.

Kui kinnisvarabuumi ajal leidsid nad lihttööd ehitussektoris, siis nüüd on neil madala hariduse ja erialaoskuste puudumise tõttu peagu võimatu tööd leida. Paljud noored otsivad oma esimest töökohta — koolilõpetanuid, õpingute katkestajaid ja varem mittetöötanud noori on 15–24-aastate töötute hulgas 30%.

Töötusel on praegu veel üsna lühiajaline iseloom — vähem kui aasta on tööd otsinud kolmveerand kõigist töötutest. Vabade töökohtade suure nappuse tingimustes võib töötus kujuneda pikaajaliseks.

Hinnangud põhinevad tööjõu-uuringu andmetel. Statistikaamet korraldab tööjõu-uuringut 1995. aastast ja igas kvartalis osaleb selles 5000 inimest. Tööjõu-uuringut korraldavad statistikaorganisatsioonid harmoneeritud metoodika alusel kõigis Euroopa Liidu riikides. Töötuse määr on töötute osatähtsus hõivatute ja töötute summas.

Põhjalikum ülevaade arengutrendidest kriisiaja tööturul ilmus 30. septembril bülletäänis Eesti Statistika Kvartalikiri. 3/09. Quarterly Bulletin of Statistics Estonia http://www.stat.ee/31381

Osale arutelus

  • Lemmi Kann

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

Uudised

Tööriistad