Raamatupidamisest sai sõber

Vähem kui kaks aastat tagasi oli raamatupidamine Apple'i üks suuremaid vaenlasi, sest maailma ühe tuntuma tehnoloogiafirma kohal rippus raamatupidamisskandaal, mis ähvardas ettevõtet koguni Nasdaqi börsilt minema kihutada.

Nimelt avastas USA väärtpaberituru järelevalve organ (SEC) 2006. aasta teisel poolel, et terve rea ettevõtete aastate eest küllaltki laialdaselt levinud tava, et juhtkonna motivatsioonipakettide ühte koostisosa, optsiooniprogrammide puhul, muudeti optsioonide väljakirjutamise kuupäeva hiljem juhtkonnale soodsamaks, mis samal ajal suurendas ettevõtte kulusid.

Sajakonna ettevõtte hulka kuulus teiste hulgas ka Apple ning sellest oli teadlik ka ettevõtte asutaja ja juht Steve Jobs.

Nüüd on aga raamatupidamisreeglitest saanud Apple'i aktsia suurim sõber, sest eelmisel kolmapäeval vastu võetud uuendused võimaldavad hoobilt kasvatada käivet ja kasumit.

Muudatused puudutavad keerulisi tooteid ja teenuseid pakkuvaid ettevõtted, kus kaubaks on korraga riistvara, tarkvara ja teenus, nagu Apple'i mobiiltelefon iPhone ja Palmi uus nutitelefon Pre.

Varasemate reeglite kohaselt sai ettevõte toote müügist saadud raha kohe kätte, aga tulud ja kasumi pidi ettevõte jaotama pikema perioodi peale, milleks on tavaliselt selle toote eluiga.

Nii jaotab Apple iga iPhone müügist saadud tulu kaheksale kvartalile ning juhul kui ettevõte oleks kasutanud uute raamatupidamisreeglite kohaselt juunis lõppenud tulu kohe korraga bilanssi, oleks Apple kvartali käive olnud 17 ning 1,23 miljardi dollari suurune kasum koguni 58 protsenti kõrgem.

Lisaks iPhone'ile jaotab Apple taoliselt käivet ka Apple TV-lt, mille abil saavad inimesed vaadata online-videosid.

Ehkki muudatuse suurimaks võitjaks on Apple, puudutavad need tervet rida tehnoloogiaettevõtteid nagu Palm, Dell, IBM, Cisco Systems, Xerox ja Hewlett-Packard, kirjutas The Wall Street Journal. Lisaks ka teiste valdkondade ettevõtteid.

Apple ise pole seni veel teada andnud, kas ettevõte hakkab reeglistiku uusi võimalusi kasutama või mitte.

Aga analüütikud ei maga ja on tõtanud arvutama Apple'i uusi kasvunumbreid.

Ekstsentriline aktsiakommentaator ning analüütik Jim Cramer rääkis kuu keskel telesaates "Hulluleene raha" (Mad Money), et muudatus kasvatab Apple'i kasumit 40 kuni 50 protsenti ning tõstis aktsia hinnasihti 264 dollarile. Saade tõstis Apple'i aktsia hinna mõne minutiga 4,1 protsenti ning ettevõtte turuväärtust viie miljardi dollari võrra.

Ka investeerimispanga Piper Jaffrey analüütik Gene Munster arvab, et muudatus mõjub positiivselt aktsia hinnale.

Kaufman Bros analüütik Shaw Wu aga nii optimistlik ei ole. Temas sõnul vaatasid professionaalsed investorid juba ammu käibe asemel vaba rahavoogu, mida uus reegel eriti ei mõjuta. Samas möönis Wu, et muudatus aitab tavalistel investoritel kasuminumbritest paremini aru saada.

Kõhn ja energiline Steve Jobs on tagasi

Haiguse tõttu ettevõtte tegevjuhi kohalt ajutiselt taandunud Steve Jobs asus pärast enam kui poole aasta pikkust pausi avalikkuse ette San Franciscos toimunud üritusel, kus Apple tutvustas videokaameraga iPod Nanot ning puutetundliku ekraaniga iPodi võimalusi videomängude platvormina. "Ma pean juurde võtma umbes 30 naela (16 kilo), aga ma tunnen ennast hästi," lausus ta New York Timesile antud intervjuus. "Ma söön nagu hull. Väga palju jäätist," lisas ta.

Ehkki Apple'i uutest toodetest vaikib nii Jobs kui ka Apple nagu haud, kirjutas The Wall Street Journal kuu aega tagasi, et ettevõtte juht pühendab taas kogu oma tähelepanu uuele puutetundlikule arvutile, mis oma suuruse poolest jääb pihuarvuti ja väikese sülearvuti vahele. Nagu alati, pöörab ta tähelepanu toote kõige väiksematelegi detailidele, kirjutas majandusleht.

Ajakirja Fortune kirjutas esmaspäeval oma võrguväljaandes, et Apple Tabletist, nagu ajakirjandus toodet on juba tituleeritud, on kolm prototüüpi ekraani suurusega vahemikus 7 kuni 10,7 tolli. Toodet tutvustatakse järgmise aasta 19. jaanuaril või varem ning tuleb turule kas mais või juunis (nagu iPhone).

On võimalik, et arvuti ei saa Jobsilt heakskiitu, aga selle variandi tõenäosus on 20 protsenti.

Pane tähele

Apple'i aktsiatega kaubeldakse Nasdaqil (sümbol AAPL) USApankade ja maaklerfirmade kaudu.

Teenustasu: 
# Swedbankis 0,3% summast, min 295 kr
# SEBs 0,25% summast, min 375 kr
# Sampo pangas 0,25% summast, min 500 kr
# LHVs 0,3% + 175 kr


 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Tõnis Oja

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

Uudised

Tööriistad