Autor: Raamatupidaja.ee • 29. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstustoodang kukkus 16ndat kuud

Tööstusettevõtete toodang oli 2009. aasta augustis 28% väiksem kui eelmise aasta augustis, teatas statistikaamet. Alates veebruarist on tööstustoodangu langus võrreldes eelmise aasta sama kuuga püsinud stabiilselt 30% piires.

Töötleva tööstuse olukord ei muutunud augusti jooksul oluliselt — toodang vähenes eelmise aasta sama kuuga võrreldes 29%. Langust põhjustas eelkõige ebapiisav nõudlus nii sise- kui ka välisturul.

Languses olid kõik töötleva tööstuse harud peale joogi- ja ravimite tootmise. Kõige väiksem (3%) oli langus toiduainete tootmises, kus toodangu vähenemist pidurdas toiduainete hinnalangus.

Aasta algusest alates on märkimisväärselt vähenenud piima, jahu ja õli tootjahinnad. Viina- ja õlletoodang suurenes eelmise aasta augustiga võrreldes, ent selle põhjus oli eelkõige eelmise aasta juulis jõustunud alkohoolsete jookide aktsiisimaksu tõusust tingitud madal võrdlusbaas.

Rohkem kui 40% vähenes elektroonikaseadmete, mootorsõidukite ning masinate ja seadmete tootmine. Üle 30% oli langus metalltoodete, kemikaalide ja ehitusmaterjali tootmises.

Elektrienergia tootmine vähenes augustis eelmise aasta augustiga võrreldes 39%, soojuse tootmine 17%. Elektritoodangu vähenemise põhjustas omatoodangu osaline asendamine elektri impordiga Leedust.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel vähenes augustis tööstustoodang võrreldes juuliga nii töötlevas tööstuses kui ka tööstuses kokku 1%. Jaanuarist aprillini vähenes tööstustoodang võrreldes eelmise kuuga ligi 4%, mais suurenes 2%, juunis vähenes 1% ja juulis suurenes taas 2%.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700