24. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandjate keskliit: aktsiisitõus vajab täiendavat analüüsi

Tööandjate keskliit kutsub valitsust üles täiendavalt analüüsima aktsiisitõusu mõju riigieelarvele ja selle kaudu euro kasutuselevõtule.

"Aktsiisitõusud soodustavad varimajandust ja vähendavad legaalselt tegutsevate ettevõtjate võimekust viia ellu kavandatud investeerimis- ja ekspordiplaane. Ettevõtete maksukoormus on Eestis tõusnud ohtlikult kõrgele," märgib keskliit.

Tööandjate sõnul tõuseb ilma reaalsete kulude kokkuhoiuta avalikus sektoris maksukoormus ettevõtjate jaoks tulevikus veelgi, ettevõtjad tasuvad täna aga niigi makse Euroopa kõrgeima sotsiaalmaksu määra järele.

"Sellele lisanduvad käibemaks, tulumaks dividendidelt, erisoodustusmaksud ja aktsiisid kujundavad Eestist riigi, kus ettevõtlikkus on pigem karistatav, kui soositud," nenditakse keskliidu pöördumises.

Töövõtjate ehk laiema valijaskonna enamiku maksukoormus seevastu piirdub Euroopa madalaima üksikisiku tulumaksu ja mõningase panusega töötuskindlustussüsteemi. Selle taustal on tööandjate keskliidu hinnangul põhjendamatu ühe eduka ja eksportiva tööstusharu pidev diskrimineerimine iga-aastaste ränkade maksutõusudega.

"Kui ettevõtja ei teeni tulu, ei teeni seda paraku ka töövõtja. Alkoholiaktsiisi järsu tõstmisega jääb loodetud tulust ilma samuti riigikassa, sest raha liigub „mustale turule“," hoiatavad tööandjad.

Eurole üleminek on vaieldamatult tähtis, kuid aktsiiside järsk tõstmine võib kaasa tuua vastupidise efekti – loodetud tulu jääb saamata ja euro lükkub määramatusse tulevikku, märgitakse tööandjate kirjas.

Valitsus otsustas eilsel kabinetinõupidamisel, et 1. jaanuarist 2010 tõuseb alkoholiaktsiis 10% ja 2011. tubakaaktsiis 20%. Täiendava tõusu mõju kange alkoholi hinnale on ligikaudu 6,25% 0,5 liitri kohta ja lahja alkoholi hinnale ligikaudu 2% 0,33 liitri kohta. 

Alkoholitootjad on seisukohal, et langeva turu ja majandusliku seisaku tingimustes 2010. aastast plaanitav 10-protsendine alkoholiaktsiisi tõus riigile täiendavat aastatulu siiski ei too.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700