22. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tähtajaks tasumata laenude kasv aeglustus augustis

Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude osakaal koguportfellist kasvas augustis vähem kui varasematel kuudel, teatas Eesti Pank. Augustis suurenes vastav näitaja 0,2 protsendipunkti võrra ning jõudis 6,5 protsendini portfellist.

Mõnevõrra paranes ehitus- ja veondussektori ning hotellide ja restoranide sektorile väljastatud laenude kvaliteet, probleemid aga suurenesid põllumajandussektoris.

Majapidamistele väljastatud laenude puhul jätkusid varasemad arengusuundumused – enim on probleeme tarbimislaenudega, kus probleemlaenude osakaal portfellist suurenes 9,5 protsendini. Eluasemelaenude kvaliteet on kogu finantseerimisportfelli keskmisest parem ehk 4,2 protsenti väljastatud eluasemelaenudest on maksetähtaega ületanud üle 60 päeva.

Ettevõtete ja majapidamiste laenukäitumist on viimastel kuudel mõjutanud positiivselt madal intressikeskkond, mis on  igakuiste laenude tagasimaksesummasid oluliselt vähendanud. Augustis alanesid nii baasintressimäär, mis on positiivseks uudiseks juba laenu omavatele majapidamistele ja ettevõtetele, kui ka intressimarginaal. Väljastatud laenude intressimäärad on langenud 2005. aasta tasemele.

Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste maht suurenes augustis 163 miljoni krooni võrra 106,1 miljardi kroonini. Aastakasv taandus aga juuli 0,8 protsendilt 0,4 protsendini augustis. Augustis suurenesid eelkõige ettevõtete hoiused, majapidamiste hoiuste kogumaht aga vähenes.

Majapidamiste hoiused vähenesid eelkõige nõudmiseni hoiuste vähenemise tõttu, tähtajalised hoiused aga suurenesid nii mahuliselt kui ka osakaaluna hoiuste kogumahust. Augustis oli 62,4 protsenti eraisikute hoiustest paigutatud tähtajalisele hoiusele, mis on jätkuvalt majapidamiste jaoks oluliseks säästude paigutamise kohaks.

Eesti eraisikutele ja ettevõtete väljastatud laenu- ja liisingportfelli kogumaht vähenes augustis 1,3 miljardi krooni ehk 0,5 protsendi võrra. Laenu- ja liisingportfelli kogumahuks oli augusti lõpus 258 miljardit krooni, mida on 4,7 protsenti vähem kui aasta tagasi.

Kõige suurema languse on läbi teinud kaubandussektorile väljastatud laenude maht, mis on võrreldes aasta taguse ajaga neljandiku võrra väiksem. Vastupidises suunas on aga liikunud energeetikasektorile väljastatud laenumaht, mis on praegu möödunud aastaga võrreldes neljandiku võrra suurem.

Eraisikute tarbimislaenude ning autoliisingute maht on viimase aasta jooksul vähenenud ligikaudu 9 protsendi võrra. Samuti oli augustis eluasemelaenude aastakasv esmakordselt negatiivne ehk võrreldes mullusega oli augustis eluasemelaenude maht 0,3 protsendi võrra väiksem.

Augustis suurenes pankade kapitali adekvaatsuse näitaja 0,6 protsendipunkti võrra 21,8 protsendini peamiselt riskivarade vähenemise tõttu. Kapitalipuhvri suurusele tuginedes võib väita, et pankadel on piisavalt vahendid, et reaalsektori laenunõudlus järgnevatel perioodidel rahuldada.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700