Autor: Kristjan Otsmann • 22. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajajuhtimise blog: laisa inimese neli abilist

Kellele ei meeldiks olla seda sorti laisk, kes võimalikult vähe tegutsedes saavutab võimalikult palju? Aga kuidas selle seisuni jõuda?

Abilisi efektiivseks laisaks muutumisel on neli.

Esimene neist on Itaalia majandusteadlane Vilfredo Pareto, kes avastas, et neli viiendikku Itaalia sisemajanduse kogutoodangust jagunes viiendikule elanikest. Sama kehtib meie aja kohta: 20 protsenti meie ajast annab 80 protsenti tulemustest. Meie ülesanne on leida see viiendik ning pöörata sellele keskendunult tähelepanu.

Teine on üks kaasaegse juhtimisteooria loojaid Peter Drucker, kelle kolm kuldset ajajuhtimissoovitust juhile kestavad veel tänagi, üle 40 aasta hiljem. Soovitused on lihtsad. Mõtle iga asja puhul, mis selle tulemusena muutub, ning kui ei muutu suurt midagi, siis pole vaja selle tegevusega end vaevata. Järgmisena kaalu, kas saaksid eesootava tegevuse kellelegi delegeerida ning tegeleda ise vaid nende asjadega, millega ainult sina toime tuled. Kui jah, siis delegeeri.

Neist kahest soovitusest tuleneb kolmas: tegutse väheste vajalike asjadega võimalikult efektiivselt.Pareto ja Drucker räägivad, mis on oluline ja mis mitte, aga nad ei anna head nõu, kuidas tuvastada, mis on rohkem ja mis õige veidi vähem olulisem – millises järjekorras ikkagi asju teoks teha.

Siin on abi järgmisest abiliste paarist, mis aitavad määrata erinevate tegevuste prioriteete. Neist esimest kasutavad mitmed Silicon Valley riskikapitalistid. Nad uurivad prioriteedi määramiseks nelja asja: eesmärke, riske, suhteid ja võimalusi. Kui eesootav tegevus on hädavajalik eesmärgi saavutamiseks, siis on see tegevus oluline. Või kui see tegevus aitab juhtida või vältida olulisi riske, tuleb samuti selle asjaga kiiremas korras tegeleda. Aga kui eesootav tegevus aitab hoida ja parandada olemasolevaid või luua uusi suhteid? Ka siis on tegemist olulise asjaga, sest koostöös teeme teoks suuri asju.

Neljandana otsivad Silicon Valley inimesed prioriteedi määramisel eesootavast ülesandest võimalusi – kui see pakub tuleviku jaoks vastupandamatult ahvatlevaid väljavaateid, on mäng küünlaid väärt ning tegemist olulise asjaga.Silicon Valley süsteemist on oluliselt lihtsam tosinas Euroopa riigis tegutsevas MarkITis kasutatav süsteem: seal otsustavad inimesed prioriteedi eelkõige tegevuse mõju ja tegevuseks tehtava pingutuse põhjal. Esmalt määravad nad tegevuse kolmepalliskaalal mõju (1 – väike, 2 – keskmine, 3 – suur) ning seejärel tegevuseks vajaliku pingutuse (1 – suur, 2 – keskmine, 3 – väike).

Tegevuste prioriteedi määrab laias laastus mõju ja pingutuse korrutis. Kui see on 7 või rohkem, annab tegevus väikese pingutusega suurt mõju ning sellega tuleks kindlasti tegeleda. Kui korrutis on 3 või vähem, tuleks veel kord hoolikalt kaaluda, kas selle asjaga üldse tegeleda.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700