20. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootjahindade langus stabiliseerumas

Majandusministeerium teatas, et statistikaameti andmetel on tootjahinnad töötlevas tööstuses püsinud pool aastat üsna muutumatuna. Eelmise aasta augustiga võrreldes on hinnad langenud keskmiselt 3,3%, eelmise kuuga võrreldes tõusid hinnad 0,2%.

Augustis jätkus tugev hinnalangus toiduainete tööstuses, ulatudes aastases võrdluses 6,9%ni. Kõige kiiremas tempos alanesid suurematest harudest hinnad piimatoodete tootmises, kahanedes aastaga viiendiku võrra. Sarnaselt piimatööstustele hoiab tooraine odavnemine hindu all jahu ja tangainete toomises, kus hinnad on aastaga vähenenud 18,8%. Madalad vilja ja piima kokkuostuhinnad teevad muret küll tootjatele, kuid mõnevõrra parandavad tarbija ostuvõimet.

Madalast nõudlusest tingituna on jätkuvalt tugeva surve all ehitusmaterjalide tootmine, kus tootjahinnad on aastaga langenud 8%. Samas suurusjärgus hinnalangus iseloomustab ka kummi- ja plastitööstust. Tänu toormaterjali odavnemisele on tootjahinnad metalltoodete tootmises alanenud 13%. Hinnatõus keemiatööstuses on mõnevõrra aeglustunud, kuid aastatagusest tasemest olid hinnad veel keskmiselt 7% kõrgemad. Teistes harudes on tootjahinnad aastaga muutunud vähe (kuni paari protsendi võrra).

Ettevõtete hinnangul on surve hindade alanemiseks viimastel kuudel pidevalt vähenenud. Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitluses osalenud ettevõtjatest üle kolmveerandi eeldas müügihindade püsimist lähikuudel muutumatuna. Hindade edasist langust prognoosinuid oli veidi rohkem kui hinnatõusu ootavaid ettevõtteid. Tõenäolisemaks peetakse hindade alanemist toiduainete tootmises, keemia-, kummi- ja plastitööstuses ning ehitusmaterjalide, metalli- ja masinatööstuses.

Augustis olid ekspordihinnad kuises võrdluses üle pika aja taas väikese tõusuga (+0,2%) ja aastane langustempo aeglustus 5,2%ni. Maailmamajanduses on viimasel ajal märgata olukorra stabiliseerumist, mistõttu on võimalik ka ekspordihindasid veidi kergitada. Impordihinnad on kuises võrdluses juba viimased kolm kuud tõusnud, augustis olid hinnad keskmiselt eelmisest kuust 0,6% kõrgemad. Kui varasematel kuudel mõjutas seda enim nafta maailmaturuhinna kõikumine, siis augustis tõusid märgatavalt puidu ja puittoodete sisseveohinnad. Eelmise aasta tasemest olid impordihinnad 6,7% võrra madalamad.

Võrdselt 30% langesid augustis aastases võrdluses ekspordihinnad metsamajanduses ja metallitootmises ning kümnendiku võrra olid hinnad madalamad keemiatööstuses. Samas turbatootjad on suutnud aastaga ekspordihindu tõsta ligi viiendiku võrra ja rõivatööstuses oli kasv 6%. Juulikuuga võrreldes olid hinnad kerge tõusuga paljudes tööstusharudes.

Augustis tõusid eelneva kuuga võrreldes kõige enam (6,5%) puidu ja puittoodete sisseveo hinnad, seetõttu ka aastane langustempo aeglustus 4%ni. Varasematel kuudel oli puidu impordihind veel rohkem kui kümnendiku võrra madalam aastatagusest tasemest. Naftassaaduste impordihinnad langesid aastaga ligi kolmandiku võrra, kuuga oli tõus vaid 0,6%. Sesoonsusest tingituna olid põllumajandus¬saaduste impordihinnad eelmisest kuust 6% võrra madalamad.

Järgnevatel kuudel jätkub väliskaubandusega seotud hindade stabiliseerumine, Kuigi naftahind on küllaltki kõikuv, siis suuri muutusi pole oodata.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700