10. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa maksuametite juhid arutasid majanduskriisiga toimetulekut

Prantsuse maksuadministratsiooni korraldusel toimus 8. septembril Pariisis Euroopa maksuametite kohtumine, kus seekord oli peateemaks maksuhaldurite roll majanduskriisis.

Kõneks oli majanduslanguse mõju maksulaekumisele, muutunud oludega kohanemine ning toimetulek kulude kokkuhoiu tingimustes. Toodi esile meetmeid, mida valitsused on rakendanud, et toetada nt kodumajapidamisi ning keskmise- ja väikese suurusega ettevõtteid, soodustada tarbimist, võidelda ebaausa konkurentsiga, toetada uute ettevõtete loomist ja mitmed teised teemad.

Kohtumiselt naasnud Eesti Maksu- ja Tolliameti peadirektor Enriko Aav ütles, et majanduskriis on erinevate riikide maksuhalduritele tekitanud sarnaseid probleeme: ühelt poolt maksutulude vähenemine ja teisalt tegevuskulude kokkuhoid, mis on mõneti vastuoluline, kuna majanduslanguse tingimustes suureneb risk maksudest hoidumiseks.

Aava sõnul on riigid leidnud väga erinevaid viise majanduslanguse mõju leevendamiseks. Näiteks Hispaania maksuadministratsioonile eraldas valitsus täiendavaid vahendeid, ülesandega tuua sisse rohkem maksuraha. Üldine hoiak on, et raskustesse sattunud maksumaksjatele tuleb pakkuda paindlikke lahendusi.

Maksuhaldurid on oma tulemuslikkuse tõstmiseks hakanud ka enam rõhku panema riskide hindamisele ning e-teenuste arendamisele, milles Eesti on esirinnas. “Teiste riikide lahendusi ei saa küll üks-üheselt üle võtta, kuna maksusüsteemid ja seadusandlus on erinevad ning lahendused sõltuvad lisaks riigi majanduse struktuurist, kuid kindlasti on selline kogemuste vahetamine kasulik ja häid ideid pakkuv,” lisas Aav.

Euroopa maksuametite juhtide iga-aastastel kohtumistel osalevad delegaadid 27 Euroopa riigist, samuti Euroopa Komisjoni ja Euroopa Maksuametite Organisatsiooni IOTA esindajad.Pariisi kohtumise lõppedes läks eesistumine üle Eesti Maksu- ja Tolliametile ning järgmisel aastal toimub kohtumine Tallinnas.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700