Autor: Raamatupidaja.ee • 8. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Augustis registreeriti ligi 9000 uut töötut

Registreeritud töötute arv augustis küll jätkuvalt kasvas, kuid vähem kui eelmistel kuudel. Uut koondamise korral makstavat kindlustushüvitist määrati augustis jätkuvalt suhteliselt vähe, teatas Eesti Töötukassa.

Augustis registreerus 8 815 uut töötut ja arvelolek lõpetati 6 764 töötul. Kui uusi töötuid võeti arvele täpselt sama palju kui juulis, siis töötuna arvelolek lõpetati võrreldes juuliga 1300 inimesel rohkem. Ligikaudu poolte arveloleku lõpetamiste põhjuseks oli tööleminek.

Augusti jooksul oli töötuna arvel kokku 78 552 inimest ehk ligi neli korda rohkem kui eelmise aasta augustis. Kuu lõpus oli registreeritud töötuid 73 018 ehk 11,1% tööjõust vanuses 16 kuni pensioniiga. Jätkuvalt oli registreeritud töötus kõige kõrgem Ida-Virumaal ja Lõuna-Eestis, madalaim aga Tartumaal.

Augusti jooksul lisandus 1 008 uut tööpakkumist ning kuu jooksul vahendas töötukassa kokku 2 342 töökohta. Võrreldes eelmise aasta augustiga lisandus selle aasta augustis pea sama palju uusi tööpakkumisi, kuid kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli siiski 2,6 korda väiksem kui aasta tagasi. See tähendab, et uusi pakkumisi tuli küll sama palju, aga need täitusid märksa kiiremini kui eelmisel aastal.

Kõige rohkem oli augustis tööpakkumisi müügiesindajatele ja müüjatele – kokku 267. Samas oli varem müüja või müügiesindajana töötanuid augustis töötuna arvel ligi 5 400, mis tähendab, et müügitöö kohtadele oli siiski väga tihe konkurents.

Tööturukoolitusel osales augustis 3 134 töötut. Ettevõtluse alustamise toetuse sai augusti jooksul 27 inimest, kelle äriplaanide järgi luuakse kokku 51 uut töökohta.

Töötukassa maksis augustis töötuskindlustushüvitist 29 419 inimesele ehk 37 protsendile kuu jooksul arvel olnud töötutest. Keskmine täiskalendrikuu eest makstud hüvitis oli 5 126 krooni ning hüvitise maksmiseks kulus 142 miljonit krooni. Ligikaudu 1000 krooni suurust töötutoetust sai augustis 20 420 ehk 26 protsenti arvel olnud töötutest.

Kindlustushüvitist koondamise korral määras töötukassa augustis 380 inimesele. Keskmine augustis määratud koondamishüvitis oli 21 120 krooni ja hüvitise kulu oli 5,1 miljonit krooni. Augustis maksis töötukassa välja veel ka kollektiivse koondamise hüvitist nendele töötajatele, kelle tööandja oli avalduse esitanud enne juuli algust ning kelle koondamine toimus augustis veel vana töölepingu seaduse alusel. Kokku kulus kollektiivse koondamise hüvitise maksmiseks 4,1 miljonit krooni.

Tööandja maksejõuetuse hüvitise määras töötukassa augustis 399 inimesele, mis on veidi vähem kui eelmistel kuudel. Keskmine määratud hüvitis oli 31 750 krooni ning hüvitise maksmiseks kulus augustis 13,6 miljonit krooni.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700