Autor: Raamatupidaja.ee • 7. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palju õnne, finantskriis!

Avage šampus, süüdake kaks küünalt ja laulge "Palju õnne!", sest finantskriis on saanud kaheaastaseks, kirjutab CNNi äriblog Business360.

Muidugi võib mitmeid kuupäevi tähistada finantskriisi või Suure Majandussurutise algusena. Selle ametlik ristimine ootab ajaloolaste panust. See võib olla näiteks 11. juuli 2007, kui Standard & Poors lõpuks leidis oma usu ning tõmbas krediidireitingu alla 612 rämpskinnisvaralaenudel baseeruvatel väärtpaberitel, mille rahavood tulid laenaja tagasimaksetest.

Või 14. september, mil Bank of England astus mängu, et toetada likviidsusega hädas Briti panka Northern Rocki.

Isegi kui sa magasid maha finantskriisi sünni, ei saa maha magada selle sünnipäeva. Aasta tagasi sel nädalal võttis USA valitsus üle Fannie Mae ja Freddie Maci, andes sellega signaali metsiku kuu algusele, mis jätkus Lehman Brothersi kollapsiga ning hõõguv kriis muutus elavaks leegiks, mis haaras kogu planeedi.

CNNi ajakirjanik Kevin Voigt meenutas, et tema jaoks algas finantskriis 21. mail 2007. aastal, kui ta vanemad panid müüki tema lapsepõlvekodu Indianas. Möödus kaks aastat, kuid silt "Müüa" seisis ikka maja ees, kuigi vahepeal oli maja vaatamas käinud ligi 100 inimest. Kaks inimest olid tõsisemalt huvitatud, kuid üks oleks pidanud selleks müüma maha oma vana kodu, mida ei juhtunud ning teine ootas pangalt heakskiitu laenuks. Mida samuti ei juhtunud. Et maja atraktiivust tõsta investeerisid mehe vanemad sinna veel 13 000 dollarit remondiks. Ära müüdud sai maja aga alles eelmisel kuul ja seda 105 000 dollari eest, kuigi algne hind, mida taheti oli 135 000 dollarit.

Kuidas on Sinul viimased kaks aastat möödunud?

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700