Käibemaksust ja ettevõtluse toetamisest raskel ajal

Riigile on lubatud vähendada käibelt arvestatavat käibemaksu vastavalt sellele, kui palju jätab klient ettevõtjale tasumata, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen partner Kaido Loor ja advokaat Priit Raudsepp.

Eile võttis riigikogu vastu seaduse, mis on mõeldud leevendama ettevõtjatele käibemaksumäära ootamatu tõstmise mõju. Vastava seaduse muutmine on kindlasti tervitatav, kuid ometigi pole arvesse võetud mitmete asjatundjate poolt tehtud ettepanekutega (vt nt Eesti Maksumaksjate Liidu või õiguskantsleri ettepanekuid). Võib-olla just seetõttu on Grossi poeketi omanik nimetanud seadust mõttetuks.

Samas ei tule olukorrale ka käega lüüa. Nii võib seadusandja üle vaadata käibemaksudirektiivist tulenevad võimalused, mis võimaldavad maksukeskkonda ettevõtjasõbralikumaks muuta. Nimelt on direktiivis mitmeid nn valikulisi sätteid, mida liikmesriigid võivad endi käibemaksuseadustesse üle võtta.

Näiteks on täna tavapärane, et üha rohkematele ettevõtjatele jäävad nende kliendid võlgu. Seejuures on võimalik, et võlgasid ei õnnestugi sisse nõuda. Ometigi on ettevõtja müünud kauba või osutanud teenust – tekkinud on käive, millelt tuleb arvestada ja riigile tasuda käibemaks. Tasumata arvete tõttu on ettevõtja seatud juba niigi raskesse olukorda ning käibemaksu tasumise kohustus ka juhul, kui ostja pole hinda tasunud, vaid süvendab seda.

Kirjeldatud olukorra leevendamise võimalus on toodud käibemaksudirektiivi artiklis 90. Riigile on lubatud vähendada käibelt arvestatavat käibemaksu vastavalt sellele, kui palju jätab klient ettevõtjale tasumata. Kindlasti ei võimaldaks iga tasumata arve käibemaksukohustust vähendada. Samas peaks see olema võimalik, kui tasumata jätmine on pikemaajaline või esinevad muud mõjuvad põhjused, nt kliendi pankrot. Selline regulatsioon tagaks paremini käibemaksu neutraalsuse ja mittekumuleerumise, mis on käibemaksu ühed olulisemad põhimõtted ja põhiseaduspärasuse tingimusi.

Sätte ülevõtmisel ei tasuks liigselt karta, et seda hakataks kurjasti ära kasutama. Iga ettevõtja on huvitatud sellest, et arved saaks klientide poolt tasutud. Samas oleks sätte ülevõtmine selge riigipoolne märk ettevõtluse toetamise kohta. Samuti tasuks nn valikuliste sätete ülevõtmist analüüsida ka sel põhjusel, et vastava seaduseelnõu on juba ette valmistanud Läti.Ei ole otstarbekas ettevõtluskeskkonna konkurentsivõimes naabrile alla jääda.

Osale arutelus

  • Kaido Loor, Priit Raudsepp

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad