Autor: Raamatupidaja.ee • 23. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võlanõudja: ettevõtted muutuvad suletuiks nagu MTÜd

Võlgade sissenõudja Lauri Vitsut ütles Äripäevale, et Euroopa Komisjoni aruandevabastuse algatuse heakskiitmisel muutub suur osa Eesti ettevõtlusest kontrollimatuks nagu mittetulundussektor.

Järgneb Lauri Vitsuti arvamus.

Kui minu mälu mind ei peta siis, Euroopa Komisjoni algatus, mis vabastaks mikroettevõtted majandusaasta aruande esitamisest on seotud nn bürokraatiavastase programmiga. Seda algatust tuleb igati tervitada, aga siin on peale õiguslike külgede veel kaks olulist sisulist aspekti.

1. Majandusaasta aruanne on ettevõtjale üks enesekontrolli vahenditest, mis aitab oma tegevust pikemas strateegilises plaanis kavandada. Seega peaks jääma olulise käibega ettevõtetele majandusaasta aruande esitamise kohustus alles.

2. Majandusaasta aruande esitamise kohustust ei ole ilmselt vaja ettevõtetel, millel puudub oluline käive, näiteks pudi-padi müüjatel ja kila-kola vahendajatel. Kriteeriumiks peab siin olema kindlasti majanduskäive, mitte õiguslik staatus (äriühingud ja kolmas sektor nn mittetulundustegevus). Muidu jõuame otsaga sinna, kus meil puudub igasugune ülevaade nagu mittetulundussektorist. Praeguse majanduslanguse ajal on mittetulundussektori esindajad tänu Euroopa Liidu toetusprogrammidele olulised askeldajad oma raha kulutamisel.

Teatavasti on Euroopa Komisjoni õigusaktid otsekohaldatavad ja eelkõige järgiks ma seda, mis toimub Euroopa Liidus, kuna Eesti enda majanduses on tekkinud olukord, kus valitsus enam midagi kontrollida ei suuda.

Loe lisaks kommentaare

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700