Autor: Raamatupidaja.ee • 17. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palga vähendamine avalikus sektoris

Viimase aasta tihedad eelarvekärped puudutavad otseselt ka avaliku sektori töötajate tasu kärpeid. Kuidas erakorralises olukorras teha palgakärpeid, mida kehtiv avaliku teenistuse seadus ei reguleeri, soovitab Luule Käis leida kokkulepe.

Viimase aasta tihedad eelarvekärped puudutavad otseselt ka avaliku sektori töötajate tasu kärpeid. Teatavasti koosneb riigiametniku palk palgaastmele vastavast palgamäärast koos diferentseeringuga, staazitasust ja vahel ka muudest lisatasudest. 

Tasu vähendamine tekitab küsimsu: kuidas aga on võimalik ametniku palka vähendada seoses asutuse eelarve vähendamisega ja ühepoolselt ära võtta diferentseeringut, kui diferentseering ei ole määratud tähtajaliselt vaid tähtajatult ja ka mitte konkreetse suunitlusega. Kui töötaja ikkagi palga vähendamisega nõus ei ole, kas siis on ainus lahendus koondamine?

Luule Käis selgitab, et vajadus palkade vähendamiseks on tingitud praegusest erakorralisest olukorrast seoses majanduslangusega ning sellekohast regulatsiooni ei maksa otsida praegu kehtivast avaliku teenistuse seadusest. Üldjuhul tehakse palgakärped ametnikega kokkuleppel ja seda peamiselt mitmesuguste lisatasude vähendamise või nende maksmise lõpetamise teel. Kuna diferentseering kujutab endast ametipalga suurendust, on selle vähendamiseks kindlasti vaja nõusolekut. Selle puudumine toob tõenäoliselt kaasa kohtuvaidluse. Ei ole välistatud, et eelarve vähendamine võib tingida teenistuse ümberkorraldamise, mis omakorda võib kaasa tuua koondamise vajaduse. Igati mõistlik oleks jõuda selles asjas kokkuleppele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700