Ilisson: raamatupidamine olgu riigi käes!

Rita Maris Ilisson on Rahvusvahelise Ülikooli Audentes lektor 2001-2009, Maailmapanga ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide konsultant alates 1991.Mina ei poolda riigi raamatupidamise nn outsource\'imist eraettevõtetele.

Augusti alguses kirjutas e24.ee, et ettevõtja Jaan Pillesaar kogus enda ümber viis firmat, kellega koos tahab ta üle võtta riigiasutuste raamatupidamise, personalihalduse ja arvutimajanduse.

Kui arvestus on väljaspool põhitegevuse orbiiti, kes siis tegevuspõhist arvestust peab ja kes vastutab raamatupidamise õiguse eest ning varade ja kohustuste õiglase kajastamise eest?

Majandusarvestus (st finantsarvestus, juhtimisarvestus, kuluarvestus, eelarvestamine) on iteratiivne protsess, mis peab reaalajas toimuma seal, kus tehingud toimuvad ja otsuseid langetatakse.  

PAIB (professional accountant in business) on hädavajalik elukutseline ja professionaalne ametiisik, kes tagab majandusarvestuse protsessi tõhususe asutuses.

Samuti e24.ee-s väitis Pricewaterhouse Coopersi senior manager Jüri Etverk, et riigieelarve pingelise olukorra tõttu võib erasektor teenuskeskuse loomise esmase investeeringu ise teha, mis peaks end tasuma kahe-kolme aastaga, saades kokkuleppelise osa riigi poolt tugiteenustele säästetud rahast.

Ülaltoodud kirjeldus investeeringu tagasiteenimise ja kokkulepitud hinnamudeli kohta tuletab meelde partnerluslepinguid (PPP) ehk teenuste kontsessioonikokkuleppeid (RTJ17). Neid leppeid imeloomustab see, et omavalitsused ei kajasta neid tehinguid õigesti tänu riigikohtu 15. detsembri otsusele, kohustused on arvele võtmata ja omavalitsused saavad lepingu lõppedes vara turuhinnas või mõne muu valemi alusel välja osta... avalik sektor saab järjekordselt vastu pükse! (sellest rohkem järgnevates artiklites.)

Mulle on räägitud, et ministrid on valmis riigi raamatupidamise teenust sisse ostma. Ehk see näitab järjekordselt seda, et nemad ei oska või ei soovi majandusarvestuse väljundit rakendada ratsionaalsete otsuste tegemise eesmärgil. Veel kohutavam järeldus oleks see, et  valitsevad tsunftid ja mitte kaine mõistus!

Loe lisaks kommentaare

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

TALOT otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Talot AS

30. september 2018

BALTIC CONNEXIONS OÜ otsib OSTUASSISTENT-RAAMATUPIDAJAT

Baltic Connexions OÜ

28. september 2018

RAMIRENT otsib oma AR osakonda SOOME GRUPI JUHTI

Ramirent Shared Services AS

02. oktoober 2018

Uudised

Tööriistad