Autorid: Novaator.ee , Veebileht www.novaator.ee • 10. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Emad võtavad lastekasvatamisel oma emadest eeskuju, isad mitte

Emad rakendavad lastekasvatamisel samu meetodeid kui nende endi emad, isad aga lastekasvatamisel oma emadest eeskuju ei võta, leiti uues üle kahe põlvkonna väldanud uurimuses.

Ohio ülikooli teadlaste poolt läbi viidud uurimuses jälgiti, kui sageli emad oma lastele laksu andsid, ette lugesid või oma kiindumust üles näitasid, aastaid hiljem uuriti aga, kuidas eelnevalt uuritud vanemate lapsed oma lapsi kohtlesid, kirjutas Physorg.

"Meie üllatuseks leidsime, et naistele on nende emad lastekasvatamisel oluliseks eeskujuks, meestele aga mitte,“ ütles uurimuse üks autoritest Jonathan Vespa. „Üllatav on see seetõttu, et eelmise põlvkonna meeste kasvatamisel mängisid emad isadest palju olulisemat rolli, kuna siis oli laste eest hoolitsemine palju rohkem naiste ülesandeks kui praegu.“

Meeste lastekasvatusmeetodeid võisid rohkem mõjutada nende endi isad, kuid antud uurimuses isade käitumist eelmises põlvkonnas ei uuritud.

Uurimuses tulid välja ka olulised muudatused vanemate käitumises selles ja eelmises põlvkonnas. Lastele loetakse üha enam ette ning üha rohkem näidatakse välja oma kiindumust, laksu andmist on aga vähemaks jäänud.

"Kuigi lapsevanemad, eelkõige emad, õpivad väga palju kasvatamismeetodeid oma emadelt, mängib olulist rolli ka laiem kultuuriruum,“ ütles Vespa.

Uurimistulemused näitasid, et teise põlvkonna emad käitusid lastega üsna samamoodi, kui nende emad nendega käitusid. Näiteks emad, kellele lapsena vähemalt kord nädalas laksu anti, kasutasid ka oma laste peal kaks korda suurema tõenäosusega füüsilisi karistusvõtteid kui emad, kes ise kunagi lakse ei saanud.

Emade kasvatusmeetodid nende poegade isarollile erilist mõju ei omanud. Erandiks oli laksuandmine, kuid vastupidise mõjuga: isad, kellele lapsena laksu anti, lõid oma lapsi oluliselt vähem.

Kuigi lastele laksu andmist kasutatakse praegu kasvatusmeetodina oluliselt vähem kui varem, teevad lastele füüsilisi noomitusi siiski 28 protsenti isadest ja 43 protsenti emadest. "Tänapäeval on laste distsiplineerijaiks pigem emad kui isad,“ ütles Vespa.

Üllatav on ka see, et isad, kes oma lastele laksu andsid, näitasid laste vastu üles suuremat kiindumust. Emade kiindumuse ja laksuandmise vahel seost ei leitud. „Mõnele isale võib tunduda, et distsiplineerimine on üks meetod oma kiindumuse välja näitamiseks,“ selgitas Vespa.

Kiindumuse väljanäitamine on üle põlvkonna oluliselt suurenenud. Lisaks lugesid selle põlvkonna emad oma lastele kolm korda suurema tõenäosusega igal õhtul ette kui nende endi emad.

Vespa sõnul näitavad uurimistulemused, et kasvatusmeetodeid antakse küll emalt emale edasi, kuid ainult teatud määral. Väga oluliselt mõjutab kasvatusmeetodeid ka üldine kultuuriline taust.

Autor: Novaator

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700