Autor: Raamatupidaja.ee • 9. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööohutus ehitusettevõtjatele karmistunud

Esimesest juulist on muutunud „Töötervishoiu ja tööohutuse nõuded ehituses 1“, mis puudutab just ehitusettevõtjaid ja ehitiste omanikke. Lisandunud on mõisted, nagu ehitusplats, ühine ehitusplats jne, nimetab tänane tööinspektsiooni pressiteade.

Varem ehitise omanikul lasunud teavitamiskohutus on kandunud ehitusettevõtjale. Nimelt peab ehitusettevõtja esitama Tööinspektsioonile kolm päeva enne ehitustööde alustamist vastavasisulise eelteate ning paigutama nimetatud informatsiooni ka ehituplatsile (§ 2).

Eesmärgiga tagada paremini töötajate ja ehitusplatsi mõjupiirkonnas viibivate kõrvaliste isikute ohutus on võrreldes varasemaga pikenenud üldiste kohustuste loetelu (§ 3). Näiteks peavad tööandjad tagama töö- ja isikukaitsevahendite nõuetekohase kasutamise, ehitusplats peab olema heas korras ja piisavalt puhas, enne lammutus või rekonstrueerimistöid tuleb veenduda, et ehitis ei sisalda asbesti.

Enne ehitustöödega alustamist on ehitusettevõtja kohustatud koostama kirjaliku tööohutuse plaani, mille oluliseks osaks on ehitusplatsi skeem (§ 4). Ehitustööde tegemise ajaks tuleb kirjalikult määrata üks või mitu koordinaatorit, kelle ülesandeks on korraldada tööohutusalast tegevust ehitusplatsil (§ 6).

Samas ei vabasta koordinaatori määramine ehitusettevõtjat ega ehitise omanikku nende kohustuste täitmisega seotud vastutusest. Hilisemate lahkarvamuste ja probleemide vältimiseks soovitame enne ehitustöödega alustamist tutvuda põhjalikult muutunud määrusega ning vajadusel nõu küsida Tööinspektsiooni spetsialistidelt.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700