Esimesel poolaastal deklareerimata makse 685 miljoni krooni ulatuses

Esimesel poolaastal tuvastati Maksu- ja tolliameti kontrollitegevuste tulemusel deklareerimata ja tasumata makse kokku 685 miljoni krooni ulatuses, millest valdava osa moodustavad käibemaksupettused - üle 405 miljoni krooni. Jätkuvalt on suurimaks probleemiks fiktiivsete arvete kasutamine ettevõtjate hulgas.

Kui eelmisel aastal sama ajaga tuvastas maksuhaldur 332 miljonit krooni deklareerimata makse, siis käesoleval aastal üle kahe korra rohkem. Kontrollitavatest juhtumitest 87% tuvastas maksuhaldur maksuseaduste rikkumise. MTA kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul näitab see maksuhalduri riskianalüüsi head taset. 

Esimesel poolaastal alustati 108 ning lõpetati 93 ümbrikupalga juhtumi kontrolli, mille tulemusena esitati parandusdeklaratsioone ning määrati täiendavaid makse kogusummas 18,6 miljonit krooni.

Maksuhalduri prognoosis aasta algul, et majandusolukorra halvenedes suureneb surve ümbrikupalkade maksmiseks. Ameti riskianalüüs näitas, et probleemsemateks on kaubandus- ja teenindussektor, kuna riskid on oluliselt kõrgemad tegevusvaldkondades, kus arveldamine toimub suures osas sularahas.
Tulenevalt eeltoodust suunas maksuhaldur I poolaastal kontrolliressurssi kaubandus- ja teenindussektori kontrollimisele. “Kontrollide eesmärgiks oli eelkõige võimalike rikkumiste ennetamine. Oma tegevusega soovis maksuhaldur anda panuse ausa ettevõtluskeskkonna kujundamisele, propageerides kõikidele ettevõtjatele ühetaolist seadusest tulenevate maksude tasumist,” ütles Veermäe.

Maksuhaldur tegi koostööd kõikide suuremate kaubanduskeskuste rendipindade omanikega, kes edastasid rentnike nimekirjad maksuriskide hindamiseks. Tulenevalt riskianalüüsist teostati 50-ne erinevas kaubanduskeskuses tegutseva äriühingu tegevuskoha kontroll.

Lisaks viis maksuhaldur läbi üle-Eestilise suure kontrollreidi, kuhu oli kaasatud üle 170 ametniku ning mille käigus kontrolliti ca 295 riskantse ettevõtte tegevuskoha majandustegevust.

Esmane tulemuste analüüs näitab, et hinnanguliselt pooltel kontrollitutest oli rikkumisi. Tuvastati isikuid, kes olid äriühingus tööl, kuid ei olnud esitavates maksudeklaratsioonides kajastatud või oli äriühingute poolt deklareeritud töötasu oluliselt väiksem tegelikult makstavast tasust. Lisaks avastati ka juhtumeid, kus äriühingute tegelik käive oli oluliselt suurem maksudeklaratsioonides deklareeritud käibest.

Samuti toimus sel poolaastal koostöös Politsei ja Tallinna Transpordiametiga teine reid taksojuhtide kontrollimiseks. Reidide eesmärgiks on korrastada pealinna taksoturgu, mõjutada taksoveoteenust osutavate isikute maksukäitumist ning aidata kaasa ausa konkurentsi tagamisele taksonduses. Kokku on hetkel maksuhalduri menetluses 158 taksojuhi kontrolli.

Osale arutelus

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Valdkonna tööpakkumised

STORA ENSO PACKAGING AS otsib RAAMATUPIDAJAT ja VANEMRAAMATUPIDAJAT

Tammiste Personalibüroo OÜ

13. november 2018

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

Uudised

Tööriistad