Autor: Raamatupidaja.ee • 21. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuameti kontroll säästis riigile 64 miljonit

Maksu- ja tolliamet hoidis esimese poolaasta jooksul tollikontrolli tegevusega kokku ära ligi 63,5 miljoni krooni suuruse kahju tekkimise riigile. Illegaalse kauba avastamine kasvas teises kvartalis ca 30%.

Illegaalsete sigarettide ja alkoholi avastamised on tänavu teises kvartalis võrreldes esimesega kasvanud. 2009. aasta esimeses kvartalis avastati ligi 1,4 miljonit salasigaretti ja 1560 liitrit salaalkoholi (teisendatuna absoluutalkoholiks). Teises kvartalis olid tulemused vastavalt 3,2 miljonit sigaretti ja ligi 8000 liitrit alkoholi.

Sigarettide ja alkoholi salakaubaveo peamiseks mooduseks piiril on keskmiste (kuni 20 000 tk) koguste peitmine sõidukite konstruktsioonidesse. Avastatud on ka huvitavamaid juhtumeid, kus väiksemaid koguseid (2-3000 korraga) on peidetud spetsiaalselt salakaubaveoks kohandatud üleriietesse, toiduainekarpidesse või leiva sisse.

Teises kvartalis toimus oluline muudatus reisija tollieeskirjades. 1. juulist on sigarettide maksuvaba piirnorm senise 200 sigareti asemel 40. Selle tulemusena on oluliselt vähenenud idapiiril reisijate poolt legaalselt sissetoodud ja hiljem ebaseaduslikult edasimüüdud sigarettide arv.

Kokku viidi piiripunktides 2009. aasta kuue kuuga läbi 10 136 läbivaatust, mille käigus avastati 4893 rikkumist.

Lisaks tavakontrollile tehti tänavu esimese poolaasta jooksul liikuvate röntgenseadmete abil piiripunktides kokku 8505 läbivalgustust, millest täiendavale füüsilisele läbivaatamisele suunati 758 veost. Nendest omakorda 214 puhul avastati tollieeskirjade rikkumisi.

Tollikontrolli üksused avastasid kuue kuuga kokku 25,3 kg erinevaid narkootilisi aineid. Suurimad neist oli juhtumid idapiiril, kus ühel puhul avastati 3910 grammi heroiini ja teisel juhul kümme liitrit narkootikumide lähteainet.

Lisaks avastati 44 korda tanklatest mittekvaliteetse kütuse müük. Maanteedel tuvastasid kontrollrühmad 296 rikkumist, mille hulgas kõige arvukamad olid erimärgistatud kütuse kasutamise juhtumid.

Kuue kuuga avastas maksu- ja tolliamet tervikuna uurimisosakonna ja tollikontrolli poolt ca 4,8 miljonit salasigaretti ja 21 000 liitrit salaalkoholi ning 48,7 kg erinevaid narkootilisi aineid.

Loe lisaks kommentaare

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700