Autor: Raamatupidaja.ee • 21. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG uuring: ettevõtted jätkavad kulude kärpimist

KPMG korraldatud ülemaailmne finantsjuhtide küsitlus näitas, et vaatamata juba tehtud kärbetele plaanivad organisatsioonid lähiaastatel kulusid veelgi kuni 25 protsendi ulatuses vähendada.

Üle maailma 241 finantsjuhi seas läbi viidud uuringust selgus, et ettevõtete suurimaks väljakutseks on samaaegselt teha muudatusi kulubaasis ning teisalt tagada jätkusuutlikkus ja edasine kasv.

"Järgneva kahe aasta jooksul suunavad organisatsioonid enam tähelepanu kulubaasi piiramisele, et saada oma tegevuseks pikaajalisi eeliseid. Uuring näitab, et võidavad eelkõige need, kes pööravad tähelepanu ärilise võimekuse suurendamisele ja jätkusuutlikkusele, kuid mõlema osas on veel palju arenemisruumi," kommenteeris KPMG Baltics ASi juhatuse esimees Andris Jegers.

Veerand küsitletutest tunnistas, et on organisatsioonis teinud kulude kärpimise huvides ümberkorraldusi, sealhulgas koondanud töötajaid. Kuigi selline strateegia annab suurt kokkuhoidu, pole see enamusele ettevõtetele kõige jätkusuutlikum lahendus.

Viiendik vastanutest pidas tegevusefektiivsuse parandamist teiseks kõige olulisemaks strateegiaks kulude piiramisel ning kümne protsendi vastanute arvates on selleks riskide parem haldamine. Ligi pooled vastanutest nõustusid, et kulude kontrolli all hoidmine on saanud igapäevaseks ning peaks jätkuma ka peale majanduskriisi.

Viis protsenti vastanutest arvas, et kõik töötajad aitavad kaasa kulude vähendamisele. 40 protsenti finantsjuhtidest ja 20 protsenti tegevjuhtidest tunnistasid, et kulude kärpimise programm on nende vastutusel.

Uuringu viis läbi CFO Europe Research Services koostöös KPMGga. Uurimustöö käigus küsitleti 241 finantsjuhti üle maailma ning hinnati, kuidas nad oma organisatsioonides kulusid ümber hindavad.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb enam kui 140 riigis ning mille liikmesettevõtetes üle maailma töötab kokku 135 000 inimest. KPMG tegutseb Eestis 1992. aastast, siin töötab üle saja ning Baltikumis kokku ligi 300 audiitorit ning äri-, maksu- ja finantsnõustajat.

Loe lisaks kommentaare

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700