Autor: Ivo Raudjärv • 20. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvamus: miks on dividendide maksustamise juhend salajane?

Maksu- ja tolliamet tegi pressiteate dividendide maksustamise juhendi kellelegi analüüsimiseks saatmise kohta, selle asemel, et avalikustada juhendi projekt ja lasta kõigil asjast huvitatuil sellega tutvuda ning arvamust avaldada.

Maksu- ja tolliamet teatas möödunud neljapäeval, et on koostamas juhendit, mis aitab maksumaksjal selgust saada selles, kas tehtava väljamakse näol on tegel

Ivo Raudjärv

Et juhendmaterjal saaks võimalikult selge ja kõrge praktilise väärtusega, lubati see saata kaubandus- ja tööstuskojale, Eesti juhtivatele audiitorfirmadele ning advokaadibüroodele analüüsimiseks ja kritiseerimiseks.

Nõu küsimine n-ö väljastpoolt maja on väga tervitatav ja ilmselt on selle sammu põhjuseks muuhulgas mõned valusad kohtukaotused asjades, kus nõuandeid kuulati ainult maksuhalduri enda palgalistelt.

Teiselt poolt on aga olukord üsna totter. Teade on maksunõustajatele, kes kenast suveilmast hoolimata tööd rügavad, andnud põhjust üksteist tögada küsimusega, et kas kolleeg ikka kuulub "juhtivate" maksuspetsialistide hulka ja mis ta juhendist arvab.

Maksuhalduri selline käitumine tundub vaid nõuandjate näilise kaasamisena saavutamaks juhendi suuremat "autoriteeti". Miks teha pressiteade selle kohta, et juhend kellelegi analüüsimiseks saadeti, selle asemel, et avalikustada juhendi projekt ja lasta kõigil asjast huvitatuil sellega tutvuda ja oma arvamust avaldada? Kui eesmärk tõepoolest oleks saada piisavalt kritiseeritud, siis oleks maksimaalselt suur kritiseerijate ring ju ainult hea? Nendelt, kellelt maksuhaldur soovib, võib ju paluda arvamust ka avalikustatud juhendiprojekti puhul.

Ei näe selliseks salatsemiseks mõistlikku põhjust, eriti arvestades asjaolu, et juhendi on juba kooskõlastanud rahandusministeerium. Iseasi on see, kas maksuhaldur ikka saab sellele juhendile tulevikus maksu määramisel viidata või peab asi olema reguleeritud seaduse tasandil, kuid vähemasti võiks selle juhendi koostamise avalik protsess meid kõiki targemaks teha, sealhulgas tuleks avalikustada juhendi kohta maksuametile saadetud arvamused.

Loe lisaks kommentaare

Vaata lisaks:

Maksuamet koostab maksukohustuse prognoosimise juhendit

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700