Kriisi õppetunnid: väikeettevõtja tajus reservkapitali vajalikkust

Rohkem kui kunagi varem on kriisis tajutav reservkapitali olemasolu vajalikkus, tõdes raamatupidamise ning finantstoimingutega tegeleva Balanss OÜ tegevjuht Merike Masing.

"Seoses valitseva masuga olen jõudnud kindlale veendumusele, et probleemid on suures osas kinni mõtlemises," märkis ta.

"Inimeste vajadused ei ole muutunud ega raha maamunal otsa saanud. Psühholoogiline hirm ja teadmatus juhib praegusel ajal paljuski meie käitumist. Kuid loomulikult on eeltoodu tihedalt seotud finantssektoriga, mis aastaid-aastaid on toetanud arengut, kuid nüüdses olukorras on kraanide kinnihoidmine tõmmanud pidurid peale nii logistika- kui ka ehitussektoris, muutes need sektorid umbjärvedeks," rääkis Masing.
 
Ta loetles finantskraanide kinnihoidmise tagajärgi. Transport ei toimi, sest kaupu, mida vedada, pole. Kaupu pole võimalik vedada, sest tellimusi pole. Tellimusi pole, sest kaupa ja raha pole. Kaupa ja raha pole, sest jooksvat krediteerimist pole... Ja nii lõpuks jõuame suletud ringi. Kuskil peab ots lahti minema või rikneb majandustiigis vesi hoopistükkis.
 
"Kinnitan ka omalt poolt, et majanduslangus on osutunud mõneski mõttes kasulikuks. Tööandjana oli viimastel aastatel enne masu algust lausa stressitekitav jälgida, kuidas töötajate surve palgatõusule muutus üha kurnavamaks. Teenuste hinnad ei olnud sellise tõusuga vastavuses, mis hakkas omakorda pärssima kogu ettevõtluse arengut," tõdes väikefirma omanik.
 
Tema sõnul on praegu tajutav vastupidine tendents - hinnad langevad, konkurents tööturul on tõusnud enneolematusse kõrgusse ja see omakorda on tinginud pakutava kvalitatiivse tõusu.
 
"Eeltoodu on andnud teisalt ka tagasilöögi – klientide surve teenuste/kaupade hinnalangusele on samuti tugev, mis rusub. Selge on ju see, et ettevõtetepoolne palga vähendamise tee on keeruline ja kohati vähe tulutoov. Vana kogenud töötaja on alati parem kui uus ja kogenematu. See aga tähendab, et palkade vähendamine pole enamal juhul võimalik või otstarbekas. Eriti väikeettevõtete juures," tõdes ta.

"Rohkem kui kunagi varem on tajutav reservkapitali olemasolu vajalikkus. Paraku on nii, et kogumine käesolevas majandusolukorras on ülimalt raske, kui mitte võimatu. Ometigi olen optimist ja usun, et 2010. aasta võimaldab meil tagasi vaadata juba kerge muigega," rääkis Masing.

Loe lisaks:
Puusepp õppis ka ebapopulaarseid otsuseid tegema

Osale arutelus

  • Katre Pilvinski

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

Uudised

Tööriistad