Autor: Raamatupidaja.ee • 5. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksude optimeerimine teatud juhtudel võimalik

Advokaadibüroo Tark & Co teeb Äripäeva käsiraamatute uudiskirjas kokkuvõtte põhjapaneva tähtsusega riigikohtu lahendist, mis jättis muutmata ringkonnakohtu otsuse tühistada ASi Sylvester endiste aktsionäride maksuotsused.

Kohtumenetluses vaieldi selle üle, kas AS-i Sylvester endistele aktsionäridele,

.

Riigikohus leidis, et maksumenetluses ei tuvastatud, et AS-i Sylvester endised aktsionärid said tulumaksuseaduse § 15 lõike 1 mõttes tulu, kuna maksuhaldur pole näidanud, kuidas suurenes laekunud tasu näol AS-i Sylvester endiste aktsionäride vara ja kuidas neil oli seda tasu võimalik oma huvides kasutada. Riigikohus nõustus alama astme kohtutega, et maksuhaldur ei ole maksumenetluses tuvastanud maksukorralduse seaduse § 84 kohaldamise tingimust ehk asjaolu, et AS-i Sylvester endiste aktsionäride tegevus oli suunatud sellele, et anda tehingutele maksude tasumise vältimiseks moonutatud õiguslik vorm.Riigikohus tõi otsuses välja võimalused, kuidas maksukohustuslase sellist tegevust oleks võimalik tõendada.Lisaks eelnevale nentis riigikohus, et AS-i Sylvester aktsionärid küsisid enne tehingute tegemist maksuhalduri kinnitust tehingute õiguspärasusele. Kuigi maksuametil puudus pädevus anda siduvaid eelotsuseid, võis maksuhalduri positiivne kinnitus anda AS-i Sylvester aktsionäridele edasiseks tegutsemiseks kindlustunde, millele tuginedes nad võisid oma käitumisviisi kavandada, usaldades seejuures maksuhalduri seisukoha õigsust ja paikapidavust.

Maksumaksjate liidu juhatuse liige Ivo Raudjärv ütles reedel Äripäevale, et Sylvesteri kohtuvõit on tegelikult riiklik probleem, kuna intressidena läheb kaotsi sama suur summa kui on prokuratuuri aastaeelarve. Raudjärve hinnangul on see maksuametile suur kaotus ja probleem, sest maksuamet jättis kõik riskid hindamata.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700