Autor: Raamatupidaja.ee • 5. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtluse alustustoetuse saamiseks kulub mitu kuud

Töötuks jäänu lootus ettevõtlustoetuse abil endale uus töökoht luua ei täitu kiirelt - oodata tuleb ettevõtluskoolitushangete tegemist ja igaüks kohe koolitusele ei pääsegi.

Töötukassa selgitas eelmisel nädalal välja järjekordse koolitushanke parimad pakkujad, kelle käe all saab ettevõtluse baasteadmised üle tuhandest soovijast 564. Kui paljud ülejäänud poolest tuhandest soovijast ja millal koolituspinki istuvad, ei oska töötukassa öelda, sest see oleneb iga töötu taustast.

Töötukassa juhatuse liikme Pille Liimali sõnul oli koolitushanke väljakuulutamise ajal tõesti üle tuhande koolitusel osalemise soovi, kuid välja jäid need, kes minna ei saanud või kellel puudusid eeldused. Liimal selgitas, et kui inimesel on näiteks haridustee pooleli jäänud, võib ta vajada enne ettevõtlusplaanide tegemist hoopis teisi töötukassa teenuseid.

Poolteist kuud kindel

Algaval koolitusel osalejatel on tulnud oodata vähemalt neli nädalat, sest nii kaua on kestnud hange. Lepingute sõlmimiseks võib kuluda veel kuni kaks nädalat.

Liimal selgitas, et hetkel, kui töötukassa võttis tööturuameti ülesanded üle, olid kõik ettevõtluskoolituse kohad täidetud ja neid oli vaja juurde tellida. Hange võttis nii pikalt aega seetõttu, et oli üle Eesti ja mitmeosaline. "Mida rohkem osi, seda rohkem pakkujaid ja küsimusi ja paratamatult see aeglustab protsessi. Aga põhimõtteliselt saame me ka ühte konkreetsesse piirkonda tellida ja sellised hanked lähevad kiiremini," ütles ta.

Teist sama palju hinnangule

Pärast kuu aega kestvat koolitust ja ettevõtlustoetusele avalduse tegemist tuleb aga veel oodata kuni poolteist kuud. Selle aja jooksul annab töötukassa esitatud äriplaanile oma hinnangu. "Kuna toetuse taotlejate arv on kiiresti suurenenud, siis on ka ette tulnud, et taotluse läbivaatamine on nii kaua aega võtnud. Üldiselt saab inimene vastuse siiski paari-kolme nädala jooksul," ütles Liimal.

"Me oleme kaks kuud selles rollis olnud ja püüame ikka võimalikult kiiresti koolitusvajadustele reageerida," selgitas Liimal, kelle sõnul küsitakse igal nädalal maakondlikest esindustest, kui palju koolituskohtadest on täidetud ja millist koolitust oleks juurde vaja. "Praeguses tööturuolukorras ei ole mõtet ka n-ö valmis tellida pika aja peale suures mahus mingit koolitust, sest vajadused muutuvad pidevalt," lisas ta.

Töötukassa pressiesindaja sõnul raha taha koolituste korraldamine ei jää. Euroopa sotsiaalfondi rahast on ettevõtlustoetusteks planeeritud 15 miljonit krooni. Kui eelmisel aastal jagati toetust 162 inimesele, siis sel aastal on ainuüksi poole aastaga toetuse saanuid 181.

Toetust saab ka teistel alustel

Töötud, kes on läbinud mõne muu ettevõtluskoolituse või kellel on majandusalane haridus või ettevõtluskogemus, võivad toetust kohe taotlema hakata.

Töötukassa juhatuse liikme sõnul hinnatakse ettevõtluskogemuse puhul eelkõige, milline see kogemus on sisuliselt olnud.

Äriplaan koolituse lõpuks

Ettevõtlusega tegelemise kestus on samuti oluline hindamiskriteerium, kuid miinimumnõue kogemuse pikkusele puudub. Koolitusele pääsemine äriplaani tugevusest Liimali sõnul ei sõltu, sest koolituse lõpuks äriplaan just valmibki.

"Töötuna 70 000krooniseid põhivara soetamisi ei oleks ma ise suutnud teha," ütles Laulasmaal äsja toidu- ja esmatarbekaupade poe avanud Richard Kirch.

Kirch sai ettevõtluse alustamise toetust juuni alguses, kuid ei läbinud selleks ettevõtja baaskursust töötukassas, vaid EASis.

Kirch juhtus raha taotlema ajal, mil töötukassa ja tööturuamet ühinesid, seega läks vastuse saamiseni poolteist kuud. "Olin natuke kurb sellepärast, et minu Laulasmaa kauplus asub suvituspiirkonnas ja kuna enne toetuse saamist ei tohi äriühingut luua, jäid päikeselistel päevadel kliendid teenindamata. Seega kaotasin natuke kuukäibes," meenutas ta.

Nüüdseks on kauplus lahti olnud kolm nädalat, toetuse eest on soetatud suurte kaubanduskettidega võrdväärne kassa-, kauba- ja videovalvesüsteem, mis peaksid suurendama klienditeeninduse kiirust ning samas pikanäpumehed eemale hoidma.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700