Autor: Raamatupidaja.ee • 2. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõige enam küsitud küsimused käibemaksu kohta

Maksu- ja tolliamet on kogun kokku ja vastanud kõige rohkem küsitud küsimusele 1. juulist jõustuva käibemaksutõusu kohta. Küsimusi-vastuseid on täiendatud 2. juuli seisuga.

Kuidas on seaduseandjad mõelnud erinevate käibemaksumäärade kohaldamist

kaupade või teenuste osalise või 100%-lise ettemaksu korral enne 1. juulit 2009

ja ettemaksu arvele laekumise korral pärast 1. juulit 2009?

Palun infot, kuidas peab ettevalmistama infosüsteeme 1. juulist muutuva käibemaksumäära jõustumiseks. Konkreetsemalt on küsimus tagastustes. Kui toode osteti vana määraga ja tagastatakse poodi peale 1. juulit, siis kuidas seda tehingut tuleb maksustamise mõttes käsitleda?

Jaanuaris koostasime rentnikule ettemaksuarve, mis hõlmab rendisumma 2009. aasta lõpuni. Praeguseks on arve tema poolt osaliselt tasutud. Kui nüüd 1. juulist käibemaksumäär muutub, siis kas meil on kohustus rendi ettemaksuarve alates 1. juulist käibemaksu osas ümber teha või ei muutu meie jaoks midagi?

Seoses teise lisaeelarve seadusega kehtestatakse 20%-line käibemaks. Sellega seoses on meil küsimus, millist käibemaksu määra rakendatakse nendele lepingutele, mis on sõlmitud enne 1. juulit 2009. aastal. Lepingus, mis on sõlmitud 25. juunil (nt riigihanke lepingus) määratakse ära lepingu hind kokku ning hind ilma käibemaksuta. Tasumine toimub aga peale teenuse osutamist ehk augustikuus. Kas siis rakendatakse käibemaksu lepingus näidatud 18% või siiski vaatamata lepingule ikka 20%. Meie asutus ei ole käibemaksukohustuslane, seega eelarve kulude seisukohalt on see oluline informatsioon.

Mis saab nende täiteasjade kohtutäituri tasudest, mille kohta on kohtutäituri tasu väljamõistmise otsus võlgnikule kätte toimetatud enne 1. juulit 2009. aastal, aga tasumine toimub peale 1. juulit 2009. aastal? Millist käibemaksu määra sel juhul kasutatakse?

Liisinguvõtja on tasunud lepingujärgsed ettemaksed 18%-lise määraga. Juulis tuleb lõplik arve, kas see tuleb esitada 20%-lise määraga?

Kas võib maha tõmmata arveblanketil oleva 18%-lise määra ja kirjutada juurde uue määra 20%? Kas tohib parandatud käibemaksumääraga blankette kasutada?

Juhul, kui kauba tarne toimub osade kaupa, aga arve on müüja poolt väljastatud tervele summale ja maksustatud määraga 18% ning viimane tarne osa leiab aset peale 1. juulit 2009. aastal, siis kas müüja peab korrigeerima oma esialgset arvet ja osalisele tarnele väljastama arve uue käibemaksumääraga?

Kas teenused, mille tegelik osutamise periood oli 1. juuni - 30. juuni 2009 või varem, aga mille eest arve väljastatakse peale 1. juulit 2009, tuleks tagant järgi maksustada uue käibemaksumääraga või määraga, mis kehtis maksustamisperioodil, mil teenust osutati?

20%-lisele käibemaksumäärale üleminek võib tingida vajaduse deklareerida üleminekule eelnenud maksustamisperioodi käivet eraldi, millelt arvestatud maks on endiselt 18%, kui tasu küsitakse enne 1. juulit 2009 toimunud käibelt. Kuidas deklareerida sellist käivet ja käibemaksusummasid deklaratsioonis?

Kuidas mõjutab käibemaksumäära tõus tööandja sõiduauto kasutamisel erisoodustuse hinnalt käibemaksu arvutamist?

Kuidas mõjutab käibemaksumäära tõus maksukohustuslasele laekunud ettemaksult käibemaksu arvutamist?

Riigihanke leping sõlmiti 25. aprillil ning käive ise tekib peale 1. juulit. Kuidas mõjutab lepingu eest tasutavat summat lepingus kokkulepitud viis ning kes peab kandma käibemaksumäära tõusuga kaasneva täiendava kohustuse?

Oletame, et tasu on kokku lepitud järgnevalt:I. lõplik tasumisele kuuluv summa on 118 000 krooni;II. tasumisele kuuluv summa on 118 000 krooni, milles sisaldub käibemaks;III. tasumisele kuuluv summa on 118 000 krooni, milles sisaldub käibemaks 18%;IV. tasumisele kuuluv summa on 100 000 krooni, millele lisandub käibemaks;V. tasumisele kuuluv summa on 100 000 krooni, millele lisandub käibemaks 18%.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700