Autor: Raamatupidaja.ee • 17. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: kohtulahend lahendab konkreetset juhtumit

Rahandusministeerium saatis Eesti maksumaksjate liidu (EML) taotluse algatada teenistuslik järelvalve ning teha kindlaks, kas veofirma päevarahade maksmist puudutavat kohtulahendit kommenteerinud maksuametnik on toime pannud distsiplinaarsüüteo, edasi uurimiseks Maksu- ja tolliametile (MTA).

"Viidatud kohtulahendi puhul nõustume, et see tõesti sisaldab üldkohaldatavaid seaduse tõlgendusi, kuid Eesti õiguses peab meenutama, et kohtulahend on tehtud konkreetse juhtumi lahendamiseks," vahendas ajakiri Maksumaksja Rahandusministeeriumi kantsleri Tea Varraku EMLile saadetud kirja.

"Rahandusministeeriumi hinnangul ei esitanud Aule Kindsigo väiteid, mis igal tingimusel on vastuolus ASIle Kaha Trans koostatud maksuotsust puudutava kohtuotsusega. Rahandusministeeriumi hinnangul kirjeldas Aule Kindsigo hüpoteetilisi juhtumeid ega viidanud kordagi, et ükski neist kirjeldaks AS Kaha Trans juhtumi detaile."

EMLi  juhatuse esimees Lasse Lehis saatis 30. aprillil rahandusministeeriumisse taotluse algatada maksu-ja tolliameti osakonna juhataja Aule Kindsigo väljaütlemise uurimiseks teenistuslik järelevalve.

Lehis kirjutas 30. aprillil: "Ajalehes Äripäeva ilmus 28. aprillil artikkel pealkirjaga "Veofirma seljatas kohtus maksuameti", millele oli lisatud MTA osakonnajuhata Aule Kindsigo kommentaar pealkirjaga "Sisuliselt töölähetust sageli polegi". EMLi arvates on nimetatud kommentaaris kajastatud seisukohad otseses vastuolus Tallinna Ringkonnakohtu jõustunud otsusega haldusasjas nr 3-08 442".

Lehise hinnangul on kõrge ametnik enda Äripäevas väljaöelduga väljendanud lugupidamatust Eesti kohtusüsteemi suhtes ja avaldanud üldsusele eksitavaid seisukohti Eesti maksuseaduste tõlgendamisel. "Samuti on EMLi arvates MTA kodulehel avaldatud selgitus pealkirjaga "Kas autojuhtidele saab maksta maksuvaba päevaraha" otseses vastuolus viidatud ringkonnakohtu lahendiga," pahandas Lehis.

Maksuspetsialist palus ministeeriumil läbi viia teenistuslik järelevalve ja uurida, kas Aule Kindsigo on sooritanud distsiplinaarsüüteo. Ühtlasi palus Lehis kõrvaldada MTA koduleheküljelt liidu hinnangul eksitav teave autojuhtidele päevarahade maksmise kohta.

Rahandusministeerium vastas liidule 25. mail saadetud kirjas, et edastas taotluse haldusmenetluse seaduse paragrahv 15 lg 4 Aule Kindsigo suhtes teenistusliku järelevalve ning distsiplinaarjuurdluse läbiviimiseks Maksu- ja Tolliametile.

Loe lisaks kommentaare

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700