Autor: Raamatupidaja.ee • 16. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõerd: maksuametil polnud Sylvesteriga võidulootust

Endise rahandusministri ja maksuameti juhi Aivar Sõerdi sõnul on arusaamatu, miks maksuamet nõuetega Sylvesteri kallale läks, sest võidulootust polnud algusest peale.

„Mulle on kogu selle protsessi vältel olnud arusaamatu, miks maksuhaldur sellise avantüüri peale üldse läks,”oli Sõerd nõutu lisades, et vastuse sellele küsimusele saab anda vaid maksuhaldur ise. Tema hinnangul võiski riigikohtult vaid sellist otsust oodata ning mingit üllatust selles tema jaoks pole, nagu ei tohiks olla ka maksuhalduri enda jaoks.

Kuigi Tallinna halduskohus metsafirma Sylvester endistele omanikele esitatud maksunõuded eelmise aasta juunis tühistas, ei andnud maksuamet alla ning esitas apellatsioonikaebuse. Lisaks teatas maksuamet toona, et halduskohus pöördus riigikohtu poole põhiseadusliku järelevalve algatamiseks. "Oleme veendunud, et meil on õigus," ütles maksuameti juht Enriko Aav toona.

Maksuameti jäikuse põhjuseks selles küsimuses oli maksuhalduri superrelv - maksukorralduse seaduse kurikuulus paragrahv 84, mis lubab iga tehingut hinnata selle tegeliku majandusliku sisu järgi. Sama paragrahvi alusel kontrollib maksuamet praegu eelmisel kahel aastal aktsiakapitali vähendanud ettevõtteid, mille puhul on maksuhalduril põhjust oletada, et aktsiakapitali vähendamise ettekäändel tehti väljamakseid jaotamata kasumi arvel eelkõige selleks, et vältida kasumi jaotamisel tekkida võivat tulumaksu tasumise kohustust.

Sõerd märkis, et maksuamet peaks oskama maksuriske ise kõige paremini hinnata ning pärast tänast otsust kerkib üles ka vastutuse küsimus, sest seekordne kaotus läheb riigile ja maksumaksjale väga kalliks maksma.

"Maksuametil suured maksuvaidlused viimasel ajal üsna kehvasti läinud ja sellest võiks järeldused teha ning õppida," nentis Sõerd.

2002. aastal müüs Mati Polli koos teiste aktsionäridega Sylvesteri metsatööstuskontsernile Stora Enso. Müügihinnaks oli väidetavalt 2,5 miljardit krooni. Raha laekus 2003–2004. aastal.

Osanikud ei müünud oma aktsiaid mitte eraisikutena, vaid oma firmade arveilt. Eraisikuina oleks nad pidanud maksma tulumaksu, firmade arveilt müües aga läheb tehing maksustamisele alles siis, kui firmast dividende võetakse.

Aivar Sõerd andis toonase maksuameti juhina Sylvesteri aktsionäridele turbekirja tehingu jaoks, mis lubas aktsionäridel oma aktsiad enne tehingut ettevõttesse tõsta.

Loe lisaks kommentaare

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700